OVI SAVJETI MOGU VAM SPASITI ŽIVOT / Hrvatsku čeka nevrijeme, pljuskovi s grmljavinom i velika količina oborina - vatrogasci izdali upozorenje

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Vrijeme će biti nestabilno narednih nekoliko dana

16.7.2021.
21:40
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon visokih temperatura, stiže osvježenje, a jačih padalina bit će za vikend. U prvom dijelu subote na istoku zemlje većinom oblačno s povremenom kišom, mjestimice i izraženijim pljuskovima uz veću količinu oborine, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Povremena kiša bit će i u središnjoj Hrvatskoj, posebno tijekom noći i jutra obilna, uz jake pljuskove s grmljavinom. Oni su mogući i popodne, no ne toliko često, pri čemu će se mjestimice naoblaka raskinuti. Puhat će slab i umjeren sjeveroistočnjak, a dnevna temperatura od 23 do 25 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraženi pljuskovi u gorju

U gorju danju od 18 do 23 °C, a na sjevernom Jadranu između 24 i 27 °C. Bit će kiše, osobito u gorju i obilne, uz izražene pljuskove. Neverina može biti i na obali i otocima, poglavito u noći i prijepodne. Pritom će puhati bura i sjeverni vjetar, koji na udare mogu biti jaki, pa i olujni, posebice podno Velebita.

Promjenljivo i nestabilno i na području Dalmacije, uz mjestimičnu kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom, ali nerijetko i uz dulja sunčana razdoblja. Jugozapadnjak i jugo u drugom će dijelu dana okrenuti na sjevernjak i sjeverozapadnjak te buru, koji lokalno mogu biti jaki. Temperatura danju od 27 do 30 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podjednako će biti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje također mjestimice treba računati na neverine, a puhat će jugo i jugozapadnjak, koji će prema kraju dana okrenuti na sjeverni vjetar i buru. Pritom more malo do umjereno valovito, prema otvorenom moguće valovito."

"U kopnenom području će izraženih pljuskova i veće količine kiše ponegdje biti i u nedjelju, na istoku i u ponedjeljak. Bit će i sunčanih razdoblja te će biti malo toplije nego u subotu. Od utorka uglavnom suho.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasci izdali upozorenje

I na Jadranu od utorka stabilnije i sunčanije, ali prije toga treba računati na mjestimične neverine, i to uglavnom na srednjem i južnom Jadranu. Većinom će na sjevernom dijelu puhati bura koja povremeno može biti jaka. Zadržat će se vrlo toplo i vruće, prognozirao je Mikec.

Zbog lošeg vremena te najave većih količina oborina, zagrebački vatrogasci izdali su upozorenje, a savjeta i upozorenja u slučaju oluje ima i na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite, javlja RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vašem domu odvojite električni krug za gornji i donji kat, a bijelu tehniku, električne utičnice i bojler postavite na povišena mjesta. Vrijedne stvari stavite na visoke police. Ne ostavljejte travu, lišće i druge ostatke na ulazima u sustave javne odvodnje", neke su od važnijih preporuka.

Prokuhajte vodu, kažu iz Štampara

Preporuke o zaštiti zdravlja izdao je i Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIGLO JE I U HRVATSKU /

Nevrijeme pogodilo područje Nove Gradiške, vode je u pojedinim dijelovima do koljena - u kružnom toku zapeo automobil

Image
STIGLO JE I U HRVATSKU /

Nevrijeme pogodilo područje Nove Gradiške, vode je u pojedinim dijelovima do koljena - u kružnom toku zapeo automobil

"Ako koristite flaširanu vodu, budite sigurni da je došla iz sigurnog izvora. Ako ne znate da je voda došla iz sigurnog izvora, istu bi trebalo prokuhati ili tretirati prije uporabe. Koristite samo vodu iz zatvorenih boca, prokuhanu ili tretiranu vodu dok se postojeći vodoopskrbni sustav ne ispita i pokaže sigurnim za upotrebu".

"Prokuhajte vodu, ako je moguće, kuhanje je preferirani način da se ubiju štetne bakterije i paraziti. Dovođenje vode na valjanu temperaturu na jednu minutu će ubiti većinu organizama. Budite svjesni potencijalnih kemijskih opasnosti do kojih dolazi tijekom oporavka od poplava. Poplavne vode možda pokopati ili preseliti posude koje sadrže opasne kemikalije, otapala ili druge industrijske kemikalije iz svojih uobičajenih mjesta za pohranu", napisali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo