plaćeni su 45 kuna po satu / U Hrvatskoj nedostaje 4000 liječnika, što će država poduzeti kako bi spriječila njihov odlazak?

Od ulaska Hrvatske u EU dozvolu za rad u inozemstvu zatražilo je 1400 liječnika, a u Hrvatskoj ih nedostaje 4000. Što će država poduzeti?

18.5.2016.
18:45
VOYO logo

Šest godina studiranja i tisuće sati provednih u ovoj učionici Marija su dovele do diplome na Medicinskom fakultetu.

"Trenutno ne razmišljam o odlasku van. Tražim posao u Hrvatskoj. Smatram da trebam vratiti  dug društvu.Ne želim otići iz Hrvatske, ali ako me situacija natjera, nažalost ću morati otići", kazoa je Mario Mašić, liječnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za odlazak se već odlučilo 60 posto njegovih kolega. Iako ih trenutačno u Hrvatskoj nedostaje između 3500-4000, od ulaska u Europsku uniju dozvolu za rad u inozemstvu zatražilo je 1400 liječnika. 

"To je uistinu ozbiljan problem koji će odrediti perspektivu hrvatskog zdravstvenog sustava", poručuje Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo omekšava situaciju - prva mjera: dozvola za dopunski rad, pa samim tim i dodatna zarada. Međutim, još nema odgovora na jedno od najvažnijih pitanja - hoće li biti povećane upisne kvote na Medicinski fakultet.

"Mi ne možemo više povećati kvote. Mi sad tražimo načine da održimo ovu upisnu kvotu i da održimo kvalitetu obrazovanja liječnika", dodaje Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvote su prije 6 godina na Medicinskom fakultetu u Zagrebu povećane s 240 na 300. Dekan kaže - izostala je obećana financijska i kadrovska pomoć Ministarstva znanosti.

"Pomoć koju smo imali od Ministarstva znanosti je pala za 80 posto. Znači, umjesto da je porasla za 80 posto, ona je otišla u potpuno suprotnom smjeru", kaže dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazovanje za liječnika traje 25 godina s velikim udjelom države u trošku školovanja. No 45 kuna - koliko su plaćeni po satu kada tu diplomu dobiju u ruke, tjera ih na pogled preko granice jer već u Sloveniji zarada je 5 puta veća. Liječničkih 45 kuna - bez vikenda i prekovremenog rada je doslovno - četiri kune više od satnice vozača ZET-a s 10-godišnjim iskustvom.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo