Još i to / U Hrvatskoj je zabilježen prvi slučaj 'delta plus' soja koji se još brže i lakše prenosi: Evo tko je zaražen i što znamo o 'delti plus'

Image
Foto: Shutterstock

"Uvijek se bojim kad dopuštamo virusu da divlja u populaciji, a to znači da se širi nekontrolirano i da evolucija virusa postane rulet", rekao je za RTL.hr Ivan Đikić

5.11.2021.
10:10
Shutterstock
VOYO logo

U Čakovcu je zabilježen prvi slučaj 'delta plus' soja koronavirusa, koji se u  epidemiološkom smislu razlikuje se od ostalih sojeva jer se još lakše prenosi i virulentniji je, što znači da izaziva teže kliničke slike. Njime je zaražen 43-godišnji muškarac.

Potvrdila je to ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal, ocijenivši da sadašnje izuzetno povećanje pozitivnih među testiranima ukazuje na prisutnost tog soja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Virulentniji soj je u našoj sredini, koji se puno brže i lakše prenosi. A vidjet ćemo uskoro koliko će biti pacijenata hospitalizirano, pa će to biti drugi pokazatelj njegove virulentnosti", poručila je.

Image
je li prekasno? /

Iza nas je najgori dan od početka pandemije: Stožer danas predstavlja nove mjere, evo što je sve na stolu

Image
je li prekasno? /

Iza nas je najgori dan od početka pandemije: Stožer danas predstavlja nove mjere, evo što je sve na stolu

Ono što se za sad zna o novom delta plus soju je da je on zarazniji od delte, koja se i inače smatra jednim od najzaraznijih virusa. Jednako je zarazna kao i vodene kozice, a zaraznija je od virusa koji uzrokuju MERS, SARS, ebolu, prehladu, gripu i velike boginje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, alfa soj, poznat kao i britanski soj, zarazniji je od izvornog wuhuanskog soja, a delta je, pak, zaraznija od alfe. Delta + je zaraznija od svih njih.

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Korona je inače jednolančani RNA virus, a oni mutiraju brže od dvolančanih RNA virusa i DNA virusa. Istraživanja su pokazala da što je veći genom, to je manje mutacija, a virus SARS-CoV-2 ima veliki genom i relativno sporo mutira, čak sporije od gripe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, zahvaljujući visokoj zaraznosti, delta se toliko masovno širi i replicira da se pogreške u prepisivanju ipak događaju u velikim brojevima te vjerojatnost za nastanak novih varijanti raste, osobito u neprocijepljenim populacijama, na što je jučer u razgovoru za RTL.hr potvrdio i molekularni biolog sa Sveučilišta Goethe, prof. dr. sc. Ivan Đikić.

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

"Uvijek se bojim kad dopuštamo virusu da divlja u našoj populaciji, a to znači da se širi nekontrolirano i da evolucija virusa postane jedan rulet. U takvom ruletu bojim se i za djecu i za trudnice i za mlade jer nitko ne zna prema kojoj će se varijanti virus razvijati unutar populacije", rekao je prof. Đikić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, indijsko ministarstvo zdravlja u lipnju je delta plus soj klasificiralo kao "varijantu koja izaziva zabrinutost".

To znači da se čini da je zaraznija i da se lakše veže za plućne stanice te da je potencijalno otporna na terapiju monoklonskim protutijelima, što znači da bi mogla probijati stečeni imunitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

James EK Hildreth, izvršni direktor Medicinskog fakulteta Meharry u Nashvilleu, rekao je za Washington Post da čelnici javnog zdravstva trebaju obratiti pažnju na iskustva drugih nacija, ukazujući na razoran efekt delte u Indiji i odluku te zemlje da deltu plus označi kao varijantu koja izaziva zabrinutost.

Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo