je li prekasno? / Iza nas je najgori dan od početka pandemije: Stožer danas predstavlja nove mjere, evo što je sve na stolu

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jedna od mjera koju bi danas trebali predstaviti je i ograničavanje radnog vremena do pola noći

5.11.2021.
7:52
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nacionalni stožer na konferenciji u 11 sati predstavlja novi set mjera koji bi trebao obuzdati epidemiju. Iza nas je najgori dan od kad je počela pandemija sa 6310 novozaraženih osoba. 

Kako je jučer na konferenciji naznačio ministar Vili Beroš, glavna poluga bit će proširenje upotrebe covid potvrda, no isto je tako između redaka poručio "da se nada da nam one neće biti potrebne za odlazak na kavu ili u šoping centar". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ipak novi režim /

Beroš objavio: 'Nove mjere su na usuglašavanju, objavit ćemo ih sutra'. No, ipak je otkrio u kojem smjeru se ide

Image
ipak novi režim /

Beroš objavio: 'Nove mjere su na usuglašavanju, objavit ćemo ih sutra'. No, ipak je otkrio u kojem smjeru se ide

Covid-potvrde će se u ovoj fazi, sigurno je, uvesti u sve državne i javne službe, za zaposlenike i korisnike njihovih usluga, na način na koji se to primjenjuje i u zdravstvenom sustavu. To znači da će i svi koji rade u nekim državnim ili lokalnim institucijama za dolazak na posao morati imati covid-potvrdu, ali da će tu potvrdu morati imati i građani koji u javne institucije dođu nešto obaviti.

Hoće li ih morati imati svi i u školama također se razmatralo, ali čini se da za sada ipak neće doći do toga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL neslužbeno doznaje i da je stožer - osim u državnoj i javnoj administraciji - razmatra i primjenu covid potvrda u kinima i kazalištima, te na kongresima i konferencijama u zatvorenim prostorima. 

Ali i u teretane i mjesta za sportsku rekreaciji moglo bi se samo uz COVID potvrde. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skraćivanje radnog vremena do ponoći

Jutarnji list piše da se Stožer nije odlučio za smanjenje broja osoba na okupljanjima, tako da će tu pravila ostati ista kao i ranije. Jedna od mjera koju bi danas trebali predstaviti je i ograničavanje radnog vremena do pola noći, izuzev svadbi, uz uvjet covid potvrde, koje će se moći održavati do 2 sata ujutro.

Klubovi kao takvi neće raditi. Moći će imati radno vrijeme do 24 sata, ali po principu kafića, odnosno svi će morati sjediti uz razmak kakav je propisan u kafićima i restoranima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se djelovanje potvrda bilo i vidljivo na smanjenju broja novozaraženih, kažu stručnjaci, potrebna su bar dva tjedna. 

Liječnici rade pritisak: Prijeti nam kolaps sustava!

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, pet krovnih liječničkih organizacija zatražilo je u četvrtak od Vlade i Nacionalnog stožera da žurno donese šest ključnih epidemioloških mjera kako bi se usporilo širenje zaraze i spriječio kolaps bolničkog sustava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatražili su žurno uvođenje obveznih covid potvrda za rad kod svih poslodavaca (javni, državni i privatni), za ulazak u zatvorene javne prostore (javna uprava, javna poduzeća, trgovački centri, kina, kazališta, restorani, kafići…). Zatim da se privremeno, tijekom sljedeća dva tjedna, ograniči broj osoba na svim okupljanjima u zatvorenim prostorima na 50, uz obvezne covid potvrde.

Zatražili su i produženje online nastave za učenike predmetne nastave osnovnih škola, učenike srednjih škola i studente na fakultetima (privremeno, tijekom sljedeća dva tjedna) te nastavak održavanja razredne nastave po modelu A.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, naveli su da treba postupno odgoditi elektivne programe u bolnicama te organizirati rad na punktovima za cijepljenje u svim većim gradovima u modelu rada 7 dana/12 sati.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo