U ČETVRTAK SE MIJENJA NAZIV TRGA MARŠALA TITA: / Bandić traži način da mu većina u Skupštini ne ovisi o Hasanbegoviću

Image
Foto: PIXSELL, Goran Stanzl

Gotovo je sigurno da će u četvrtak, na sjednici zagrebačke Gradske skupštine, biti donesena odluka o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

29.8.2017.
21:02
PIXSELL, Goran Stanzl
VOYO logo

Za donošenje takve odluke postoji potrebna većina, koja je čak i ojačana prošloga četvrtka kada je dotadašnji gradski zastupnik SDP-a Radenko Tomić pristupio stranci gradonačelnika Milana Bandića.

Image
USVOJEN PRIJEDLOG O PREIMENOVANJU TRGA: /

'Po drugi put ćemo ubiti Tita, ali njegov trg neće pasti šaptom'

Image
USVOJEN PRIJEDLOG O PREIMENOVANJU TRGA: /

'Po drugi put ćemo ubiti Tita, ali njegov trg neće pasti šaptom'

Gradonačelnik bandić u potrazi za još troje zastupnika

Time se dotad tijesna većina od 26 zastupnika, naspram 25 opozicijskih, povećala na 27. No, prelazak zastupnika Tomića u redove Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića po svemu sudeći nema izravne veze s preimenovanjem Trga maršala Tita, ali ima neizravne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi list piše kako je taj potez potaknuo procjene o tome da Bandić prikuplja novu većinu u Skupštini u kojoj ne bi ovisio o petero zastupnika stranke Neovisni za Hrvatsku koji su podršku uvjetovali preimenovanjem spomenutog trga. Teško je vjerovati da Bandić do četvrtka može pridobiti u svoje redove još troje zastupnika, pa s novom većinom eventualno srušiti odluku o preimenovanju Trga maršala Tita koju su ustrajno gurali (i progurali) Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih.

"Ne vjerujem da će išta poremetiti naš dogovor s Bandićem da se mijenja ime Trga. To što je kolega Tomić otišao iz SDP-a puni više govori o rasulu koje vlada u ovoj stranci, a puno manje predstavlja nekakav nagovještaj da bi Bandić išao u stvaranje nekakve nove većine u kojoj nas ne bi bilo", kazao je Hasanbegović za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Sanjin Strukić
Image
Foto: PIXSELL, Sanjin Strukić

Pritisak na HNS-ovca Stojaka, HSU-ovca, možda i Švaljek?

No, čak i bez petoro zastupnika Neovisnih za Hrvatsku, a s drugačije presloženom većinom, teško da bi se Bandić upustio u rušenje odluke o preimenovanju Trga maršala Tita jer u skupštinskoj većini, uz 14 zastupnika svoje stranke, ima još i sedam HDZ-ovih. A upravo HDZ sebi pripisuje inicijativu za promjenom naziva - kako se običava reći - najljepšeg zagrebačkog trga. Vjerojatnije je da Bandić želi osigurati većinu u kojoj ne bi ovisio o dvojcu Hasanbegović-Esih.

Naime, među 24 sadašnja oporbena zastupnika nalazi se njih osam koju su izabrani s liste Sandre Švaljek. I ona i članovi HSLS-a, piše Novi list, već su jednom surađivali s Bandićem. Osam zastupnika ima i koalicijska lista SDP-a i njegovih partnera, a tu su još i dva zastupnika Anke Mrak Taritaš, jedan HSU-a te četiri zastupnika koalicije Zagreb je naš. U Gradskoj je skupštini i HNS-ovac Tomislav Stojak. On je ostao u stranci kada je ona ušla u koaliciju s HDZ-om na državnoj razini, ali je u Zagrebu ostao u oporbi. Neslužbeno se spominje da bi pritisak mogao biti usmjeren upravo na njega, da se formalno priključi koaliciji Bandića i HDZ-a, ali i na jednog zastupnika HSU-a, stranke koja je u Zagrebu ranije koalirala s Bandićem. U svakom slučaju, pretumbacije u skupštinskoj većini nisu isključene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo