nova ministri / U čemu se slažu, a u čemu razlikuju: analizirali smo kako će Martina Dalić i Goran Marić funkcionirati u istoj Vladi

Razlike među njima uočljive su i ekonomskim laicima. Danas je otvoreno još jedno pitanje - hoće li potpredsjednica Vlade biti izuzeta u odlučivanju o INA-i zbog supruga koji je - član Uprav

26.10.2016.
21:20
VOYO logo

Sve su češća pitanja kako će u istoj Vladi funkcionirati potpredsjednica Martina Dalić - zadužena za gospodarstvo i ministar Goran Marić, koji je naknadno dobio Ministarstvo za državnu imovinu.

Razlike među njima uočljive su i ekonomskim laicima. Danas je otvoreno još jedno pitanje - hoće li potpredsjednica Vlade biti izuzeta u odlučivanju o INA-i zbog supruga koji je - član Uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar državne imovine Goran Marić zalaže se za veću ulogu države u ekonomiji. A u javnosti ga se percipira kao protivnika privatizacije državne imovine.
Ministrica gospodarstva Martina Dalić na strani je liberalnije ekonomije. A podupire i privatizaciju. 

Saborski zastupnik i ekonomski stručnjak Ivan Lovrinović uvjeren je da su razlike među njima pozitivne i da Marić ipak neće bježati od privatizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja očekujem da će on onaj dio državne imovine koji propada, a koji nije strateški, da to treba privatizirati. Međutim, ono što je strateško - siguran sam da neće dopustiti da se na način kako se to radilo u prošloj vladi - da se krčmi i telefonski prodaje. Dakle, imat će jedan odgovoran odnos", kaže saborski zastupnik Ivan Lovrinović. 

Stav Martine Dalić o tome tko bi trebao biti generator ekonomskog rasta - jasan je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospođa Dalić je, ja sam u to uvjeren, svjesna činjenice da jedino privatni sektor i jačanje privatnog sektora mogu ubrzati ekonomski rast i stvoriti nova radna mjesta. Odnosno smanjiti jaz između Hrvatske kao jedne od najmanje razvijenih članica EU sa susjednim velikim tržištima, velikim razvijenim državama", kaže ekonomski analitičar Damir Novotny.

I u pitanju banaka i monetarna politika, uočljiva je razlika.
Marić je kritičan oko monetarne politike. A razrješenja vodstva HNB-a tražio je javno. Dalić u Vladu i stiže iz bankarskog svijeta, naklonjena je MMF-u i protivi je utjecaja politike na HNB. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko će se politika uplesti vidjet će se u prijedlogu izmjena zakona o HNB-u, koji je već stigao do guvernera.

"Ne vidim tu nekakve probleme samo moramo biti sigurni da praksa i ono što imamo  jest u duhu neovisnosti za koju smo se odlučili već davno, 2000.-ih godina, a ne moramo se sada odlučivati", kaže guverner HNB-a Boris Vujčić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kada se bude odlučivalo o INA-i ministrica gospodarstva možda neće imati pravo glasa. Jer je njezin suprug - član Uprave INA-e.  

"Ne bi sad volio da na bilo koji način budem sudac, ali ukoliko je slučaj da je supružnik unutar uprave jedne od tvrtki ona bi se trebala izuzet. Al opet ću reći, molim za razumijevanje, nisam upoznat sa slučajem", kazao je predsjednik Sabora Božo Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo