hrvati ne žele raditi ili? / U čemu je hrvatski problem: Traže se deseci vozača, mehaničara, stotine ribara, a nitko se ne javlja za posao

Najviše radnika i dalje nam nedostaje u graditeljstvu. Posebno tesara, zidara i elektroinstalatera

12.10.2018.
22:20
VOYO logo

Mehaničari, baletani, ribari, vozači. Hrvatskoj nedostaje 10 tisuća radnika odnosno grad veličine Gospića, ali stranim radnicima Hrvatska očito nije najprivlačnija. 

Za neke poslove tako se nije javio nitko, a za neke tek jedna osoba. Traže se strani radnici! I to 12 baletnih umjetnika. I čak 540 ribara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za te poslove prijavila se samo jedna osoba. Ribare to nije iznenadilo jer, kažu, posao je postao neisplativ i domaćim radnicima. 

"Dokle god ima turizma, neće nitko da ribari. Nije zanimljivo uopće, neisplativo je i naporno i svi odustaju od toga i svi ove ribarske brodove pretvaraju u brodove za turizam. Neisplativo je više", kaže ribar iz Dubrovnika Nikola Bjelopera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među poslovima koji se nude stranim državljanima ima i onih za koje se nije prijavio baš nitko. Pa se još uvijek traži 50 mehaničara vozila. 25 asfaltera i 22 vozača dostavnog vozila. Nedostaje i 20 pilota, ali i 3 operna pjevača. 

Da se nedostak mehaničara osjeti u servisima, zna i Irena, koja se s pronalaskom posljednjeg radnika - namučila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije im privlačno radi naše plaće jer mehaničari su sami po sebi slabo plaćeni. Gazde ko gazde neće puno platiti, a evo moji dečki imaju dosta velike plaće za ovaj sektor. Ali ne možete preko toga, nameti su veliki, sve je veliko i morate računati da uz njihovu plaću morate još dvije trećine dati državi", ističe automehaničarka Irena Petir.

29 769. Tolika je ove godine kvota za zapošljavanje stranih državljana, a u Hrvatskoj ih i dalje čeka još 10 133 slobodnih radnih mjesta. Kako strance privući u Hrvatsku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da bi tu neke veće, jače reforme, neke reforme koje bi se počele brže povoditi - sigurno doprinjele. To nije pitanje samo porezne reforme, to je pitanje reforme javne uprave, reforme zdravstva. Sve su to stvari koje vuku jedna drugi i dok ne stvorimo neko povoljnije i sigurnije okruženje za poduzetnike imat ćemo problema", poručuje direktorica odjela za zakonodavstvo i pravne poslove HUP-a Admira Ribičić.

Najviše radnika i dalje nam nedostaje u graditeljstvu. Posebno tesara, zidara i elektroinstalatera. U brodogradnji je manjak zavarivača. U turizmu nedostaje kuhara, a problema s pronalaskom radne snage ima i sektor prometa jer nema vozača autobusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U potrazi za radnicima je i ovaj vlasnik građevinske tvrtke. 250 stranih radnika već je zaposlio. Uglavnom iz Bosne i Hercegovine i Albanije. I kaže mogao bi još toliko, ali.

"Danas radnika u okruženju nema, mi smo stalno u traženju. Apsolutno nam to otežava planiranje, ugovaranje novih projekata i čini jednu vrlo nesigurnu situaciju za nas kao izvođača radova. Dolazimo do rizika kojima je postalo izuzetno teško upravljati", kaže vlasnik građevinske tvrtke Dragutin Kamenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj nedostaje i stranih mesara i obućara, ali i softverskih inženjera i dizajnera računalnih igara. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo