Sastanak Plenkovića i dobavljača Agrokora /

RTL doznaje: Roglić naplatio 12 milijuna kuna po zadužnici; Budimir nakon sastanka u Vladi: 'Zakon je pomoć, ključni faktor je vrijeme'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici Podravke, Atlantic Grupe, Kraša, Francka, Agrofructusa, Badela i drugih velikih Agrokorovih dobavljača bili su na sastanku s premijerom i ministrima gospodarstva i poljoprivrede

3.4.2017.
9:11
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske AndrejPlenković sastaje se s dobavljačima koncerna Agrokor od 9.30 sati u Banskim dvorima.

Image

Sastanak Vlade i dobavljača Agrokora

Image

Sastanak Vlade i dobavljača Agrokora

Uz predsjednika Vlade na sastanku su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta MartinaDalić te ministar poljoprivrede TomislavTolušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država je, podsjetimo, sjela na račune tvrtki iz Agrokorova koncerna, pa treba vidjeti hoće li država odblokirati te račune. Dobavljači također trebaju odlučiti hoće li deaktivirati svoje zadužnice, pa se očekuje da će i to biti jedna od tema današnjega sastanka.

Dobavljači će vjerojatno tražiti jamstva države u obliku poreznih olakšica i drugih mjera, a sve u cilju postizanja kompromisa i nastavka poslovnih odnosa s Agrokorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto nakon 9.00 sati na Markov trg stigli su Marin Pucar iz Podravke, Neven Vranković iz Atlantic Grupe, Marica Vidaković iz Kraša, Ivan Artuković iz Francka, Ivo Markotić iz Badela, Denis Matijević iz Agrofructusa i drugi predstavnici dobavljača. Na sastanku će sudjelovati i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Matijević, predsjednik Uprave Agrofructusa jedini je dao izjavu uoči sastanka, doduše ne otkrivajući ikakve detalje. "Očekujemo konkretne pomake u korist naših kooperanata. Dobro je da se država uključi i da bude medijator, ali mislim da nije dobro da direktno sudjeluje u samom procesu upravljanja kompanijom.

Dobavljači žele 'Lex Agrokor'

Oko 11.00 sati sa sastanka su počeli izlaziti predstavnici dobavljača, koji traže da se Agrokor zaštiti od banaka vjerovnika. Jer će banke, smatraju dobavljači, razgrabiti sve što je ostalo od Agrokora.

Mato Škojo iz Mlinara kazao nam je: "Mi smo radili ozbiljan posao do sada i radit ćemo i dalje. Nećemo biti ta karika koja će polomiti cijelu priču". Istaknuo je i zadovoljstvo sastankom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neven Vranković iz Atlantic Grupe istaknuo je kako je država reagirala na vrijeme.

"Ne zazivamo zakon, ali to je dobar institucionalni okvir da se situacija riješi. Zakon pruža strukturu da u kratkom roku obnovimo robne tokove. Standstill na sličan način kao i ovaj zakon predviđa dogovor svih dobavljača i financijskih institucija", kazao je Vranković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon predviđa da se sredstva isplate na vrijeme za robu koja se isporuči. A na neki način se i rješava pitanje faktoringa, doznaju naše reporterke u razgovoru s Vrankovićem.

'Zakon je pomoć, ključni faktor je vrijeme'

Na konferenciji za medije nakon sastanka predsjednik Vlade istaknuo je podršku naporima svih dionika procesa kako bi se postignuo dogovor.

"Takav dogovor, koji bi omogućio kvalitetno restrukturiranje, dostupnost svježeg likvidnosti i novca, koji bi omogućio redovito poslovanje i izvršavanje barem dijela akumuliranih obveza prema dobavljačima, sigurno da bi bio najbolji potez kojeg akteri na funkcionirajućem tržišnom gospodarstvu i slobodnom tržištu kakvo ima Hrvatska mogu postići i mi bismo ga vrlo rado podržali", izjavio je Plenković.

Josip Budimir, predstavnik Francka, istaknuo je da tzv. Lex Agrokor "nije alternativa, nego infarastrukturna pomoć u legislativnom smislu". Potvrdio je kako je "standstill" aranžman poželjan, ali ključan faktor je vrijeme, stoga traže izglasavanje Zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon bi mogao riješiti dio problema - da se odblokira račun koncerna", izjavio je Budimir, potvrdivši i da je Alvarez izbor banaka, koje vjeruju uglednoj tvrtki Alvarez & Marsal, u svijetu poznatoj po stručnjacima za krizni menadžment.

Rasprava o dotičnom zakonu u Hrvatskom saboru u srijedu, a glasovanje bi moglo biti u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekskluzivno doznajemo: Roglić prisilno naplatio 12 milijuna kuna

BrankoRoglić, čelnik tvrtke Orbico, koji je prvi pokrenuo zadužnicu prema Agrokoru i time ih doveo u blokadu kazao je za RTL da je uspio, po dotičnoj zadužnici, naplatiti 12 milijuna kuna. Ostalo je još oko 4 milijuna duga, no tvrdi da za to neće pokretati prisilnu naplatu. "Neka tih 4 milijuna kuna bude moj doprinos 'standstill' aranžmanu", rekao je Roglić za RTL.

Dionice se oporavljaju

Nakon potpisa 'standstill' aranžmana i objave tko će biti glavni direktor za restrukturiranje, investitori vraćaju povjerenje u Agrokorove dionice. Tako su najveći gubitnici proteklog tjedna, Ledo, Jamnica, Vupik i Belje, zabilježili porast vrijednosti. I to dvoznamenkastih razmjera. Vupik je, primjerice, porastao čak 16 posto.

Dotičnim dionicama se i najviše trguje u ponedjeljak na Zagrebačkoj burzi.

Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo