U 98. godini prirodnom smrću umro krvnik Ašner

Ustaški zločinac i lice s tjeralice koje se teretilo za ubojstva stotina židova, Srba i Roma, Milivoj Ašner umro je 98. godini u u Klagenfurtu. 'Oni koji nisu bili lojalni su morali otići.

20.6.2011.
13:14
VOYO logo

Vijest da je Ašner umro još 14. lipnja u Caritasovom domu u Klagenfurtu, potvrdio je 20. lipnja na upit agencije APA direktor Caritasa Viktor Umelko.

Višegodišnja nastojanja da ga se izruči Hrvatskoj i sudi za svirepa ubojstva iz doba kada je bio šef ustaške policije u Slavonskoj Požegi u doba kvislinške tvorevine Nezavisne države Hrvatske, prema zadnjim objašnjenjima koje je Državno odvjetništvo uputilo javnosti, nisu uspjela jer je krvnik patio od demencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, zanimljivo je kako je Ašner fotografiran kako navija za hrvatsku reprezentaciju na utakmici Europskog nogometnog prvenstva u Klagenfurtu 2008. godine, u prilično živahnom stanju za čovjeka u poznim godinama. Tada je čak dao intervju za Hrvatsku televiziju!

"Ja sam smatrao da ako nisi Hrvat, a mrziš Hrvatsku, izvoli u svoju domovinu, idi u Beograd, u Vojvodinu, u domovinu i pusti nas Hrvate na miru", izjavio je u intervjuu za Hrvatsku televiziju Milivoj Ašner. Nastavio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji nisu bili lojalni su morali otići. Mi smo ih ekspedovali u njihove domovine. Nismo ih slali u logore jer je to bilo preskupo, morate ih čuvati i hraniti".

Prije tog intervjua, Ašner je razgovarao i sa novinarom britanskog Suna, koji je već objavio kako se zločinac neometano prešetava po Klagenfurtu u društvu svoje supruge. Ti su napisi doveli do novih vještačenja Ašnerove pribranosti, no u konačnici nije izručen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenimo i da je uživao podršku prilično korumpiranog i sklonog fašizmu Joerga Haidera, pokojnog guvernera austrijske pokrajine Koruške.

Hrvatske vlasti, naime, propustile su uhititi zloglasnog Ašnera, četvrtog na popisu nacističkih zločinaca Centra Simon Wiesenthal, u periodu kada je boravio u Hrvatskoj nakon raspada Jugoslavije - od 1992. do 2004. godine. Za to vrijeme boravio je u Požegi. Hrvatske su se vlasti "sjetile" optužiti ga za zločin protiv čovječnosti godinu dana kasnije, a zbog njegove demencije suspendirale su postupak izručenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201012280410006 arti-201104290605006 arti-201004120437006 arti-201106080421006

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo