U 6 ŽUPANIJA INA POČELA SEIZMIČKO MJERENJE: / Traži se nafta i zemni plin, evo što to znači za vlasnike nekretnina i zemljišta

Image
Foto: Ilustracija: Getty

Na području Podravine Ina je započela sa seizmičkim mjerenjima kako bi istražila postojanje podzemne zalihe plina ili nafte

9.11.2018.
16:48
Ilustracija: Getty
VOYO logo

Naftna kompanija INA započela je sa seizmičkim mjerenjima na području Podravine kako bi istražila postojanje podzemne zalihe plina ili nafte. Projekt je vrijedan blizu 80 milijuna kuna, a provodi se u šest županija u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj, piše Podravski.

U pitanju u 2D seizmička mjerenja, a provode se na poljoprivrednom i šumskom području općina Drnje, Đelekovec, Hlebine, Koprivnica, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Križevci, Novigrad Podravski, Peteranec, Rasinja i Sokolovac na području Koprivničko-križevačke županije te na području Ludbrega i Malog Bukovca u Varaždinskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eventualnu štetu će nadoknaditi INA

Kako piše Podravski, istraživanja se sastoje od emitiranja impulsa u podzemlje te očitavanjem signala koji se dobije refleksijom na nizu prijamnika, koji su raspoređeni po površini tla. Kao izvor energije za emitiranje impulsa u podzemlje koriste se posebna vozila, tzv. vibratori.

"Sva postavljena oprema na terenu propisno se osigurava kako ne bi ometala svakodnevni život lokalnog stanovništva. Štete koje će eventualno nastati uslijed seizmičkih mjerenja procjenjivat će se već za vrijeme radova ili odmah nakon završetka radova na pojedinim trasama snimanja. Procjenu će raditi komisija sastavljena od predstavnika INA-e i predstavnika mjesnih odbora, o čemu će vlasnici zemljišta i nekretnina biti na vrijeme obaviješteni. Svu eventualnu štetu nadoknadit će INA", rekli su iz INA-e za Podravski, te nadodali da bi istraživanja na tom području trebala biti gotova do kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: YouTube Podravski.hr
Image
Foto: YouTube Podravski.hr

Potraga za naftom je krenula

Hoće li pronaći naftu?

Prije tri godine slična ovakva istraživanja provodila su se i na legradskom području gdje je kasnije izbušena i probna bušotina na potencijalnom nafnom polju. Podaci o tome isplati li se ovdje napraviti novo postrojenje za eksploataciju nafte još se istražuju.

Kako piše Podravski, INA se nada da će na području na kojem se trenutno obavljaju ispitivanja pronaći novo nalazište plina ili nafte što bi, naravno, bilo dobro za samo kompaniju, ali i za lokalnu zajednicu i državu u smislu rente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo