NASTAVAK KOJI JE OSVOJIO OSCARA / TV premijera 'Zvjezdanih staza': Tamo gdje još nitko nije kročio

Image
Foto: RTL

Od svih 'Zvjezdanih staza', ovo je jedini nastavak koji se može pohvaliti osvojenim Oscarom, nastavak čije je snimanje imalo najveći budžet, oko 150 milijuna dolara te je za čak 90 milijuna dolara, na dalekom drugom mjestu po investicijama, ostavilo „Zvjezdane staze: Nemesis“.

1.2.2013.
13:02
RTL
VOYO logo

TV premijera "Zvjezdanih staza" na rasporedu je RTLTelevizije sutra u 20 sati, a ideja o 'prequelu' začeta je davne 1968., kada je tvorac serije, GeneRoddenberry napomenuo da će jednog dana biti snimljen prequel, no koncept se nije više spominjao sve do kraja 80-tih, dok je sama realizacija čekala 2005. godinu.

Od svih 'Zvjezdanih staza', ovo je jedini nastavak koji se može pohvaliti osvojenim Oscarom, nastavak čije je snimanje imalo najveći budžet, oko 150 milijuna dolara te je za čak 90 milijuna dolara, na dalekom drugom mjestu po investicijama, ostavilo 'Zvjezdane staze: Nemesis'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

Kako bi novi nastavak što više približili novoj generaciji, scenaristi RobertoOrci i AlexKurtzman odučili su ga jednostavno nazvati 'Zvjezdane staze'. J. J. Abrams, za razliku od “Batmana – Početak” Christophera Nolana, želio je snimiti što realističniji film, naravno, u sferi SF-a,  ali ujedno i takav koji ne bi bio mračan poput 'Početka', a trebalo je i mjesta za humor i šarm po kojima su stare 'Zvjezdane staze' poznate.

Odnos između glavnih likova, Kirka i Spocka, scenaristi Orci i Kurtzman djelomično su bazirali na vlastitom, kao prijatelji odrasli na različitim mjestima (Mexico - SAD). Pa tako, različitosti koje Kirka i Spocka čine drugačijim osobama upravo su one iste koje ih spajaju. Inspiracija scenaristima također je bio, zanimljivo i bizarno, odnos Johna Lennona i Paula McCartneya.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Prema Karlu Urbanu, koji u filmu glumi dr. McCoya, produkcija i realizacija filma držale su se u velikoj tajnosti te gotovo graničile s paranojom. Pa je tako Simon Pegg čitao scenarij u blizini osiguranja, Jennifer Morrison, koja glumi Winonu Kirk, mogla je samo vidjeti skriptu sa svojim scenama, a rijetke osobe, poput Bena Stillera, Toma Cruisa i Stevena Spileberga imale su pristup cjelovitoj priči. Upravo je Spielberg bio ključna osoba koja je J. J. Abramsa uvjerila da se prihvati režije, dok je poneki savjet Abrams potražio i od velikog redatelja i tvorca 'Zvjezdanih ratova', Georgea Lucasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo