Analiza HGK / Turisti u Hrvatskoj dnevno potroše 66 eura po osobi, najviše stranih gostiju iz Njemačke, Slovenije i Austrije

Image
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Kupovna moć stranih turista veća je za 2,4 puta u odnosu na domaće, a promet hrane i pića u turističkim županijama tijekom sezone je 70-130% veći od prosječnog

25.7.2017.
12:43
Željko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Turisti u Hrvatskoj, gledajući sve troškove, dnevno po osobi potroše 66 eura, od čega više od polovice, 36 eura, na smještaj. Na hranu i piće izvan objekta odsjedanja turisti troše po 12 eura dnevno. Potrošnja na ostale aktivnosti, poput izleta, kulture, zabave, sporta i kupnje iznosi 18 eura na dan.

Najviše stranih turista dolazi iz Njemačke, Slovenije i Austrije, koji zajedno ostvare gotovo 43% noćenja stranih gostiju. Lani, u rekordnoj godini za hrvatski turizam, ostvareno je 15,6 milijuna dolazaka stranih turista, a rekord je oboren i u ukupnom broju noćenja (78 milijuna), ističe Hrvatska gospodarska komora u svojoj analizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom turističke sezone u obalnim županijama primjetan je značajan porast potrošnje na hranu i pića. Prema podacima nekih od vodećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj u kolovozu je prosječan mjesečni promet u segmentu hrane i pića u trima najvažnijim turističkim županijama (Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj) veći za 70-130% u odnosu na prosječan godišnji mjesečni promet u tim županijama.

S obzirom na to da je okvirna procjena dnevne potrošnje domaćega kupca u segmentu hrane i pića malo ispod 40 kn, kupovna moć, odnosno potrošnja stranog turista u odnosu na domaćeg kupca (domicilnog stanovnika i domaćeg turista), u segmentu hrane i pića, jest oko 2,4 puta veća, stoji u analizi HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo