Europski dokument /

Turisti će ipak na Jadran: Božinović otkrio tko će smjeti i pod kojim uvjetima u Hrvatsku

Ministar Davor Božinović se osvrnuo na prelaske granica, odnosno, revitalizaciju turizma

13.5.2020.
14:30
VOYO logo

Nacionalni stožer civilne zaštite na redovnoj konferenciji za medije iznio je najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

Ministar Davor Božinović se osvrnuo na prelaske granica, odnosno, revitalizaciju turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Europska komisija je izašla s nekoliko dokumenata vezanih za prelazak granica, što unutarnjih što vanjskih granica, a s tim u vezi i reaktivaciju turizma kao jedne od najznačajnijih grana u Europi. Cilj je svima isti, da se pokrene turizam i da se time ne minimiziraju rizici kada je u pitanju širenje COVIDA-19. U tom smislu mi smo svi u kontaktu.

To je dosta ekstenzivan dokument. Što se tiče Hrvatske mi jesmo u kontaktu i s europskim ali i sa susjednim državama iz kojih su nam dolazili turisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U RH se može ući pod uvjetima koje smo iznosili. Kada govorimo o turizmu, jedno je turistička sezona, drugo je situacija kada netko ima rezervaciju za hotel ili smještaj u nekom od hrvatskih hotela.

Granična policija će dopustiti ulazak u RH. Postoji cijeli niz uvjeta pod kojima se može ući u RH a ovaj europski dokument je osnova kako ove godine, ukoliko nam koronavirus to dopusti, a mislim da smo mi u Hrvatskoj pokazali uspješnost u nošenju s tom bolešću, kako da se pokrene taj sektor gospodarstva i tu je cijeli niz preporuka.

HZJZ je izradio preporuke za ugostiteljske objekte, hotele, prijelaz granice, pod tim uvjetima se može ući u Hrvatsku.

Prava sezona je nešto što ćemo dogovarati i sa susjednim zemaljama ali i na razinama EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radit će se mapa regija u Europi, ažurirat će se na dnevnoj bazi, za nju će biti nadležan Europski centar za prevenciju bolesti, koji je glavna europska insititucija kada su u pitanju zarazne bolesti, svi će imati mogućnost ostvariti uvid u tu mapu, vidjeti kako stoji regija kada je u pitanju borba s koronom i donosit će individualnu odluku pod uvjetom da se zadovoljavaju uvjeti za ulazak u zemlju u koju netko namjerava putovati.

Intencija dokumenta je da građani budu informirani, da se daju preporuke i državama i onima koji se bave truizmom unutar tih država kako bi se pod dva ključna uvjeta, a to je pokretanje turizma i minimiziranje rizika za širenje bolesti, turizam ove godine dogodio'', rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo