Hrvatska otkrila tko je raketirao Banske dvore /

Tuđmanov savjetnik za obranu prisjetio se napada na Banske dvore: 'Bilo je to kao da su se nebo i zemlja spojili, strašan prasak'

Nakon što su predsjednika Tuđmana sklonili na sigurno, rekao mi je: 'Štef, ako treba, i s crnim vragom ćemo pregovarati za Hrvatsku", kaže Stjepan Adanić

13.12.2017.
19:17
VOYO logo

Bolje ikad - nego nikad! 26 godina nakon raketiranja Banskih dvora policija je kazneno prijavila šestoricu pripadnika bivše JNA da su planirali, organizirali i izvršili napad na Banske dvore. Ni jedan nije dostupan hrvatskim vlastima.

A tog 7. listopada 1991. zrakoplovi tadašnje JNA raketirali su Banske dvore. Plan je bio destabilizirati Republiku Hrvatsku ubojstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trenutku napada on je bio na sastanku sa Stjepanom Mesićem koji je obnašao dužnost predsjednika Predsjedništva još postojeće SFRJ te jugoslavenskim premijerom Antom Markovićem.

U napadu je poginuo jedan građanin, a šteta je procijenjena na 35 milijuna kuna. Dan nakon raketiranja Hrvatski sabor proglasio je neovisnost i raskinuo sve veze sa bivšom SFRJ. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to najveći udar na najviše institucije vlasti. 7. listopada 1991., Banski dvori bombardirala su dva "super galeba" G4.

"Bombardiranje s osnovnim ciljem destabilizacije Republike Hrvatske", kaže načelnik Uprave kriminalističke policije Ante Gudelj.

26 godina kasnije, krim i vojna policija otkrivaju detalje.

"Sam napad na banske dvore planiran je u Zemunu u komandi ratnog vazduhoplovstva Jugoslavenske narodne armije", ističe voditelj Odjela kriminalističke vojne policije Jadranko Karlušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovijed za napad izdao je 78-godišnji general major JNA, a sve je isplanirao 69-godišnji načelnik tadašnjeg odjela ratnog zrakoplovstva.    

"On je izabrao pilote, sredstva i avione, odnosno poziciju odakle će se napad izvesti", kaže Karlušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomno su izabrane bombe i rakete, a avioni su poletjeli iz Udbine. Da se u zgradi u tom trenutku nalazi predsjednik Tuđman, organizator je očito jako dobro znao.

 "Obzirom je kontraobavještajna grupa imala značajnu ulogu u ovoj zadaći koju su radili, vrlo vjerojatno je on dobivao neke podatke o tom sastanku koji je bio", dodaje Karlušić.

Jeste li to utvrdili?

"Vrlo vjerojatno je imao podatke", kaže Karlušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog pokušaja ubojstva predstavnika najviših državnih tijela i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva kazneno je prijavljeno 6 osoba. Petorica iz Srbije i jedan Hrvat.  

"Za svih šest osoba imamo podatke da se ne nalaze na području republike Hrvatske, dakle nalaze se u inozmestvu, u toku su mjere i radnje utvrđivanja njihovog prebivališta u inozemstvu", govori Jurica Ilić iz Županijskog državnog odvjetništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga je, poručuju u policiji, bila složena i komplicirana, jer su svi osumnjičeni i svjedoci visokorangirani dužnosnici nekadašnjeg zrakoplovstva, ali i obavještajnih službi JNA.

"Takve ljude je dugo vrijeme okruživao svojevrsni zid šutnje koje je trebalo probiti, tijekom 2016. ta kohezija je oslabila i mi smo uspjeli doći do nekih personalnih dokaza koji su nam kasnije pomogli u vođenju kriminalističkih istraživanja koje je dovelo do ove kaznene prijave". dodaje Ilić.

Prvi šef Tuđmanovog osiguranja zadovoljan što je  nakon 26 godina riješena bar prva faza.

Pravosudna tijela Srbije u ovom istraživanju nisu sudjelovala.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gost RTL-a Danas bio je Stjepan Adanić, savjetnik za obranu predsjednika Franje Tuđmana

"Tada sam u Banske dvore došao u funkciji gradonačelnika Varaždina, pozvao me predsjednik Tuđman. Razgovarali smo o vojnoj pobjedi u Varaždinu, a kada je završio sastanak, pozvao me da ostanem. Bio je lijep i sunčan dan, osim što je JNA pokvarila situaciju", prisjetio se Stjepan Adanić trenutaka prije napada.

"Bilo je to kao da se nebo i zemlja spojilo, strašan prasak. To je bio takav šok i stres da ga se i danas sjećam", govori Adanić o samom napadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su predsjednika Tuđmana sklonili na sigurno, Adaniću je, prisjeća se, rekao.

"Rekao mi je tada: Štef, ako treba, i s crnim vragom ćemo pregovarati za Hrvatsku", rekao je Stjepan Adanić za RTL Danas.

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo