TUČA POHARALA ISTRU: / Pola sata bilo je dovoljno da uništi usjeve

Image
Foto: PIXSELL, Duško Marušić

Tuča koja je u subotu pogodila Istru, uništila je usjeve. Najviše je naštetila kukuruzu, maslinicima, voću i povrću. Cjelogodišnji rad poljoprivrednika, uništen je u 30 minuta tuče.

16.8.2015.
21:05
PIXSELL, Duško Marušić
VOYO logo

'Stučeno je sve. Ono što je ostalo, nema ništa', kazao je poljoprivrednik iz Buzeta, javlja Dnevnik.hr.

Plodove svojeg cjelogodišnjeg rada, Dragan Klarić iz Buzeta više neće brati. Samo 30 minuta tuče, bilo je dovoljno da mu uništi sve što je sadio: 'Što se tiče tikava to je gotovo 100 posto uništeno, jer su špage prekinute, a sve što ima i cvjetova to će sutra uvenut jer jednostavno ne može dobivat hranu', rekao je. Tri tone izbušenih tikava Klarić može slobodno baciti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogođena polja potpuno uništena

Baš kao i Nadia i Mario, koji uništene plodove više nemaju kome prodati. Nakon razorne tuče, nije bilo spasa.

'Praktički ne može se ništa pomoć. Može se obaviti jedno špricanje s nekim sredstvima da malo to se oporavi, ali već je vrijeme loše, evo i sad je momentalno počelo padat tako da nismo uspjeli ništa', kazao je Mario Blažević, poljoprivrednik iz Sv. Donata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spasile su se samo zaštićene voćke. Maslinici su uništeni. Nevrijeme je zahvatilo i uže središte grada. Temperature su pale i za 10 stupnjeva. Jaka kiša padala je i danas, pa će procjena štete morati čekati. 'Točnije će se štete moći vidjeti kroz 2 do 3 dana kada vidimo malo na teritoriju cijeloga grada, što se sve dešavalo ovaj vikend', rekao je gradonačelnik Buzeta, Siniša Žulić.

Pogođena polja uništena su i do 100 posto. Netko je svoja zemljišta osigurao, pa će, uz pomoć grada, djelomično ublažiti štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo