NOVI STARI PROBLEMI / Tržište nekretnina se pjeni! Cijene su nerealno napuhane, prijeti li nam novi slom tržišta?

Trenutna cijena četvornog metra stana u Zagrebu je oko 2000 eura, a stanovi se više kupuju gotovinom nego kreditom

29.10.2019.
15:00
VOYO logo

"Tržište nekretnina se pjeni" - upozorio je guverner HNB-a Boris Vujčić. Kaže da su cijene stanova na razini pretkrizne 2008. kada su bile na vrhuncu. Jesu li vrijednosti nekretnina nerealno napuhane i prijeti li novi slom tržišta, istražuje Ilija Radić.

Kada cijene u ekonomiji nekontroliranoi bez temelja rastu, napuhuju se poput balona od sapunice. Kad taj balon pukne, posljedice osjeća cijelo gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene nekretnina su u godinu dana porasle 11 posto. Guverner HNB-a Boris Vujčić upozorio je da su dosegnute pretkrizne cijene nakon kojih je Hrvatska upala u recesiju. Ipak, struka tvrdi da straha nema jer ništa drugo nije isto kao što je bilo tada.

"Ekonomska situacija je dobra. Niske su kamate na štednju, puno je građana svoj novac s bankovnih računa prebacilo u nekretnine, jako su niske kamate na kredite, znači stambeni krediti su čak ispod tri posto", kaže Boro Vujović, direktor agencije za promet nekretninama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodaja novogradnji je okidač na tržištu, ali cijene ne rastu nekontrolirano, smatraju u Gospodarskoj komori.

"Nije istina da se sve što se oglasi po tim visokim cijenama zapravo i proda. Od rabljenih nekretnina svaka šesta se proda, što je dovoljan pokazatelj da tržište na povećanje cijena ipak reagira", ističe Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutna cijena četvornog metra stana u Zagrebu je oko 2000 eura, a stanovi se više kupuju gotovinom nego kreditom.

"Po nekoj našoj statistici, to je između 55 i 60 posto u gotovini", naglasio je Vujović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U velikim gradovima posvuda možemo vidjeti velike dizalice i gradnju novih zgrada. Upravo zato stručnjaci smatraju da će se cijene stanova ujednačiti jer, kažu, godinama nije bilo gradnje i bila je veća potražnja nego ponuda.

Kada se broj novih stanova poveća, tržište će se polarizirati pa će cijene lošijim i starijim stanovima pasti. Za razliku od ljudi iz nekretninskog biznisa koji odbacuju mogućnost većih potresa na tržištu, u ministarstvu su oprezniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije moguće predvidjeti što će se na tržištu dogoditi sutra jer nemamo kristalnu kuglu i nemamo prognostičke alate kojima bismo to mogli prognozirati", tvrdi Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva.

No, stručnjaci upravo to ministarstvo označavaju kao faktor utjecaja na tržište. Kažu da su subvencioniranim kreditima napravili rupu na tržištu i povećali cijene nekretnina. Uhlir pak odgovara da je njihov udio u tržištu nedovoljan za takav utjecaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Godišnje se u Hrvatskoj proda 20.000 stambenih jedinica, a kroz subvencije dobiva se najviše 4000", dodaje Uhlir.

Trgovci nekretninama savjetujuministarstvu da mjeru produlji na cijelu godinu i da odredi konkretnije kriterije kako bi ju doista iskoristili oni kojima je potrebna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo