'SVE ĆU IH TUŽITI REDOM' / Mireli su tri zagrebačke bolnice odbile napraviti pobačaj: 'Doktor me pitao bih li ubila dijete s tumorom koje ima 2 godine'

Image

Liječnici je nisu upoznali sa zakonskom odredbom po kojoj se u takvim slučajevima i uz odobrenje komisije prekidi trudnoće rade i nakon desetog tjedna trudnoće

5.5.2022.
17:17
VOYO logo

Zagrebačka trudnica Mirela Čavajda (39) izašla je u javnost sa svojom potresnom pričom. Njenom su nerođenom djetetu u 26. tjednu trudnoće dijagnosticirali tumor glave zbog kojeg bi dijete moglo umrijeti i prije poroda ili živjeti kao biljka. No, odbili su joj prekinuti trudnoću te je poslali kuću uz savjet da pomoć potraži u Sloveniji.

Nakon još jednog pregleda ultrazvukom koji je jučer rano poslijepodne napravljen u Kliničkoj bolnici Merkur, liječnici su Čavajdi rekli kako dokumentaciju šalju na drugostupanjsko etičko povjerenstvo u KBC Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NE TREBA BITI POLEMIKE OKO TOGA' /

Zakon koji regulira pobačaj je jasan i nedvosmislen: 'Postoje iskustva brojnih žena koje su odlazile u Sloveniju i skupo plaćale'

Image
'NE TREBA BITI POLEMIKE OKO TOGA' /

Zakon koji regulira pobačaj je jasan i nedvosmislen: 'Postoje iskustva brojnih žena koje su odlazile u Sloveniju i skupo plaćale'

Rekli su joj da se ne nada previše

"Primili su me odmah. Doktor mi nije dao nikakve detaljne informacije, ali su dali do znanja da bi bilo bolje da se dijete rodi pa da ga oni pokušaju spasiti. Zapakirali su dokumentaciju za drugostupanjsko povjerenstvo preda mnom i pozvali šofera da to odnese na Rebro. Mogu odmah danas početi donositi odluku da li će mi napraviti zahvat ili ne.

Rekla sam im da imam dogovoren termin u Sloveniji i da ih molim da odluka bude sutra. Kazali su mi da se ne nadam previše jer 'mi ne možemo ubiti dijete'. Doktor me doslovce pitao: 'Da li biste vi ubili dijete s tumorom koje ima dvije godine?'. Sramotno. Podsjetila sam da mi je njegova struka dala nepovoljne prognoze i rekla da će dijete ili umrijeti ili živjeti s teškim oštećenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sve ću ih tužiti redom'

To su utvrdili još 19. travnja, a oni sad tek šalju nalaze neuropedijatrima pa bih pitala gdje su svi skupa bili do sada", ispričala je svoju priču Čavajda, a prenosi Večernji list.

Liječnici je nisu upoznali sa zakonskom odredbom po kojoj se u takvim slučajevima i uz odobrenje komisije prekidi trudnoće rade i nakon desetog tjedna trudnoće, zbog čega će slučaj završiti na sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, sve ću ih tužiti redom, apsolutno, samo dok napravim prekid. Ali i oporavim se nakon svega jer ovo kroz što prolazimo moja obitelj i ja je strašno", kazala je Mirela Čavajda.

Odbile ju tri bolnice

Odvjetnica trudnice, Vanja Jurić, objavila je kako su sve tri bolnice u Zagrebu odbile napraviti prekid trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz Vinogradske su poručili da ne mogu definitivno utvrditi dijagnozu iz postojećih nalaza pa je radi toga odbijaju. Tu treba napomenuti da ju Vinogradska nikad nije pozvala na pregled da bi mogla riješiti nedoumice vezane uz dijagnozu", rekla je Jurić za Index.

"Merkur je upravo javio da odbija zahtjev, i to bez ikakvog obrazloženja. U odgovoru ne piše zašto se zahtjev odbija, nego samo da upućuju predmet na drugostupanjsku komisiju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo