prevencija nasilja /

Tribina 'Nasilje nije rješenje': Učenici nasilje percipiraju kao oblik zabave

Image

Kako bi što aktivnije reagirali na incident koji se nedavno dogodio između učenica Srednje strukovne škole, Vijeće učenika Varaždinske županije odlučilo je u suradnji s Varaždinskom županijom i Policijskom upravom varaždinskom organizirati javnu tribinu 'Nasilje nije rješenje', na temu prevencije i smanjenja nasilja među učenicima.

25.4.2016.
12:46
VOYO logo

Predavanje je održao predstavnik PU Varaždinske, Mario Medenjak te je prisutnima predstavio oblike nasilja, načine sprječavanja nasilja i programe koje PU Varaždinska provodi kako bi se stopa nasilja među učenicima smanjila.

- Policija nema previše podataka o tome koliko se vršnjačko nasilje događa u školama, s obzirom da često nema dojave ni postupanja. Kad se nasilje u školi dogodi to znaju djeca, vršnjaci, stručne službe i nastavnici u školama, a policija često puta dojavu i informaciju o tome nema tako da je teško postupati. Uzmimo samo za primjer nedavni incidetnt između učenica. One su se potukle, a nekoliko njih je bilo zaduženo za promatranje hoće li se policija pojaviti. To su ti slučajevi u kojima teško možemo postupati - istaknuo je Medenjak te dodao kako su u tom slučaju dužni reagirati djelatnici škole, obitelj i djelatnici Centra za socijalnu skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija, kako je rekao Medenjak, od 2010. godine radi na preventivnim programima vezanim uz suzbijanje nasilja.

- Svake godine oko tisuću učenika educiramo o temama nenasilnog ponašanja. Nasilje treba prijaviti, a ne prešutjeti. U projekt 'Živim život bez nasilja' svake je godine uključeno od 200 do 250 učenika. Osim toga, napravili smo edukativni filmić na tu temu u kojem informiramo o oblicima nasilja, na koji način tome pristupiti, spriječiti. Dakle, policija odrađuje svoj posao unutar ovlaštenja. Učenici prepoznaju nasilje, ali često nisu svjesni posljedica, smatraju da je to jedan vid zabave. Često puta nasilje među vršnjacima u srednjoj školi stvara dalekosežnije posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte na portalu Varaždinski.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo