PODIGNUTA OPTUŽNICA / Tri godine uzimao mirovinu umrle majke: oštetio HZMO za 101.236 kuna

Image

Tvrdi da ga nitko od HZMO-a nikada nije kontakitrao, a on ih nije zvao 'jer jednostavno nije razmišljao o tome'.

11.5.2017.
16:05
VOYO logo

58-godišnji Ivica Marjanica, nadimka Lasac iz Ljubitovice oštetio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje za 101 tisuću kuna jer im nije prijavio smrt svoje majke Nediljke koja je umrla 2012. godine, pa je podizao njenu mirovinu pune tri godine koju je HZMO slao na pokojničin račun ne znajući da je ona umrla, piše Slobodna Dalmacija

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Marjanice za kazneno djelo prijevare tereteći ga da od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2015. godine  u nakani da se neosnovano okoristi u velikom iznosu nije HZMO-u Područnoj služba Split prijavio smrt svoje majke. kako nisu znale da je njegova majka preminula ovlaštene osobe HZMO-a Područne službe Split isplaćivale su mirovinu na njen račun u ukupnom iznosu od 101.236 kuna. A Marjanica kao opunomoćenik po računu pokojne taj je novac uzimao sebe te tako oštetio HZMO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom postupka Marjanica je rekao da nije znao za postupak odjave pokojne majke,a nakon njezine smrti kada je vidio da svaki mjesec na njen račun stiže mirovina, nastavio je podizati novac jer je lošeg imovnog stanja.

Tvrdio da ga nitko od HZMO-a nikada nije kontakitrao, a on ih nije zvao "jer jednostavno nije razmišljao o tome".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZMO je protiv njega vodio parnični postupak pred Općinskim sudom u Splitu radi isplate cjelokupnog dugovanja te je taj postupak završen u studenom 2016. sudskom nagodbom u kojoj se Marjanica obavezao vratiti sav isplaćeni novac HZMO-u s pripadajućim kamatama, piše Slobodna Dalmacija. No, on do danas nije izvršio uplatu nit manjeg dijela duga.

Tvrdio je da nije isplatio ništa HZMO-u jer mu jedna ženska osoba s kojom je imao poslovni odnos duguje 150 tisuća kuna koji mu je trebala dati do kraja prošle godine, ali kako to nije učinila, nije mogao podmiriti dug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj dug mislim vratiti HZMO-u isti tren kada dobijem taj novac". rekao je Marjanica.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo