ODJEL JE ZATVOREN I DEZINFICIRA SE: / Zaraženi koronavirusom došao u Klaićevu s djetetom; 'Zgrožen sam da netko to može napraviti'

Image
Foto: Martina Popovčić/PIXSELL

'Jučer u jutarnjim satima dogodio se kontakt roditelja u pratnji malodobnog pacijenta, pri boravku na dijagnostičkoj pretrazi.

12.3.2020.
18:26
Martina Popovčić/PIXSELL
VOYO logo

Jedan od direktora jedne strane kompanije sa sjedištem u Zagrebu, kojemu je jučer popodne potvrđeno da je zaražen koronavirusom, istog je dana, iako je trebao biti u izolaciji zbog sumnje na koronavirus, u jutarnjim satima bio u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, gdje je doveo dijete na vađenje krvi, potvrđeno je za Index. Iz tog razloga djelatnici laboratorija u Klaićevoj danas čekaju odluku epidemiologa trebaju li doći na posao u smjenu ili ne.

'Čekamo formalno-pravnu potvrdu o pozitivnom nalazu'

Ravnatelj Klaićeve dr. Goran Roić, rekao je za Index da su odmah kontaktirali Krizni stožer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jučer u jutarnjim satima dogodio se kontakt roditelja u pratnji malodobnog pacijenta, pri boravku na dijagnostičkoj pretrazi. Ispituju se okolnosti s obzirom na eventualnu zarazu roditelja koronavirusom i okolnosti navodnog nepoštivanja određene samoizolacije. U suradnji i koordinaciji s kriznim stožerom Ministarstva zdravstva i epidemiološkom službom provode se sve potrebne preventivne mjere te razmatra daljnje postupanje", rekao je ravnatelj Roić i dodao kako ispituju te okolnosti jer je sumnja postavljena na osnovu razgovora s roditeljem.

"Čekamo formalno-pravnu potvrdu o pozitivnom nalazu i određenoj samoizolaciji za roditelja. U kontaktu smo s epidemiološkom službom radi potencijalnih kontakata pri boravku roditelja u bolničkim prostorijama", rekao je Roić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roić je kasnije za Jutarnji list kazao da su dobili potvrdu da je čovjek zaista bolestan. Navodi da je zgrožen činjenicom da je itko u stanju napraviti nešto takvo i ugroziti pacijente u bolnici i osoblje.

- U tom trenutku u čekaonici su bila dva roditelja i dvoje djece, a kontakt s njim su imala tri zaposlenika. Potvrdu da je čovjek bolestan dobili smo tek danas. Odmah smo kontaktirali epidemiološku službu, odmah su obaviješteni svi kontakti. Odjel je zatvoren i dezinficira se - kaže Roić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PANDEMIJA KORONAVIR /

USA UŽIVO: U Hrvatskoj je 27 zaraženih; Do sada je umrlo 4925 ljudi; Merkel: Naša je zadaća spasiti ljudske živote

Image
PANDEMIJA KORONAVIR /

USA UŽIVO: U Hrvatskoj je 27 zaraženih; Do sada je umrlo 4925 ljudi; Merkel: Naša je zadaća spasiti ljudske živote

'Izlazak iz samoizolacije je kazneno djelo'

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak danas je na novinskoj konferenciji izjavio da je izlazak iz kućne izolacije kazneno djelo.

"Važnost samoizolacije je strahovito velika jer osoba može biti širitelj a da to ne zna", kazao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako će se kontrolirati tko je sam prekršio samoizolaciju, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se nikoga ne može 24 sata kontrolirati jer je 5.900 osoba u samoizolaciji, no da liječnici mogu prepoznati koliko je odgovoran pojedini pacijent. Podsjetio je da je ovo “stvar koja se tiče svih”. “Svi moramo poći od sebe”, poručio je te istaknuo da bi se svaki građanin trebao držati temeljnih higijenskih navika koje struka iz iskustva govori da se ljudi trebaju pridržavati. “To je najbolji put da se zaraža širi sporije i da ju se spriječi u onoj mjeri u kojoj je moguće”, rekao je. Capak je dodao da se strože mjere mogu uvesti, ali da za tim sada nema potrebe.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo