TREBALI SU BRINUTI O ŠTIĆENICIMA, ALI SU IH PREVARILI I SVE IM UZELI: / Jezive priče o skrbnicima iz pakla

Image

Mještani Šegotića i okolnih mjesta u Istri kraj Duge uvale još su u listopadu 2016.

25.4.2017.
7:16
VOYO logo

46-godišnjak je, kako navode mještani, ostao bez šume površine 12396m2 te maslinika površine 1817m2. Navode kako još posjeduje dvije obiteljske kuće i štalu. U pismu upućenom Ministarstvu, 40 mještana navode kako im je Z. rekao da je šuma prodana za 150.000 kuna, a maslinik za 50.000 kuna s time da mu je tržišna vrijednost daleko veća, samim time što je to nasad maslina koje su stare preko 100 godina, piše 24 sata.

Mještani su u svom dopisu Ministarstvu upozorili i da je sva ta imovina rasprodana bez ikakva javnog natječaja te su zatražili hitnu promjenu skrbnika. Ministarstvo ih poslušalo, skrbnik je promijenjen, no nesretnik je ostao bez imovine. Nova skrbnica sve je prijavila Državnom odvjetništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Brojni služajevi zloupotrebe statusa skrbnika

Sličnu su sudbinu doživjele i dvije djevojčice iz Pule koje su obeštećenje čekale više od 13 godina. Prije obiteljskih problema roditelji su na djevojčice prepisali vrlo vrijednu vilu u Puli. Život djevojčica naglo se promijenio kada je jedna imala 14 godina, a druga devet, kada je majka počela uzimati drogu, a otac je 2004. završio u zatvoru zbog pokušaja ubojstva i posjedovanja oružja. Djevojčicama je dodjeljen skrbnik od strane Centra za socijalnu skrb u Puli.

Očev odvjetnik predložio je da se vrijedna vila s okućnicom od 625 m2 u vlasništvu djevojčica zamijeni za bitno manje vrijedan stan površine oko 80m2 u vlasništvu odvjetnikove punice. Centar za socijalnu skrb potvrdio je ugovor o zamjeni nekretnina i to bez vještačenja vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što se sve saznalo odvjetnici su 2004. godine pokrenuli postupak pred Općinksim sudom u Puli, no isti je Sud zaključio da u ugovoru nema ničeg spornog. Isti je bio zaključak Županijskog suda u Puli te Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Ustavni sud RH jednostavno je odbacio slučaj.

Image

Potom je uslijedila žalba pri sudu za ljudska prava u Strasbourgu, koja je, nakon 13 godina, rezultirala presudom u korist djevojčica, danas starijih žena. U rješenju stoji kako Hrvatska djevojčice mora obeštetiti i to iznosom od 300.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Centru za socijalnu skrb nitko nikada nije odgovarao, kao ni odvjetnik koji je 'prevario' djevojčice.

Još priča...

Danas po zakonu skrbnik ne smije sa štićenikom sklapati nikakve ugovore, no odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko prisjetila se svoje kolegice koja je prije 20 godina upravo na taj način stekla vrijednu imovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ona je sa svojim štićenicima potpisivala ugovore o doživotnom uzdržavanju i tako je došla do tri vrijedna stana. Zbrinula je sebe i svoju djecu ni sekunde ne dvojeći da je to što radi pogrešno te da je riječ o zloporab', ispričala je Matijević Vrsaljko za 24 sata dodajući kako je riječ o području koje nema sustavnu kontrolu i nadzor koji bi učinkovito spriječio malverzacije.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo