'Tražimo referendum, dosta je plemenske vladavine'

13.2.2012.
13:02
VOYO logo

Zahtjev za žurnom sjednicom potpisalo je dvanaest vijećnika: pet SDP-ovih, troje HDZ-ovih, dvoje HNS-ovih, te HSP-ovac Luka Roguljić i nezavisni Igor Boraska. Predsjednica Vijeća Nevenka Bečić i gradonačelnik Kerum imaju zakonska obvezu da sjednicu sazovu u roku od 15 dana.

Obrazlažući zahtjev, SDP-ov vijećnik Ivo Baldasar je rekao da su nepripremljenom reakcijom na snijeg i svojim izjavama čelni ljudi grada prevršili svaku mjeru. "Oni gradom vladaju na plemenski način, a izjave koje su davali Kerum i njegova sestra pokazuju da nas žele vratiti u vremena običajnog prava, premda Split kao i cijeli Mediteran već stoljećima poznaje pisano pravo. Time su se potpuno demistificirali", kazao je Baldasar za DalmacijaNews.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pretvorili su Split u predmet smijeha cijele Hrvatske'

HNS-ovac Goran Kovačević kazao je da su Bečić i Kerum svojim (ne)postupanjem u kriznoj snježnoj situaciji izazvali životnu i materijalnu opasnost za grad i njegove građane, ali su isto tako Split izvrgli ruglu, pretvorivši ga u predmet smijeha cijele Hrvatske.

"Moramo dozvoliti građanima da referendumom maknu ovu sramotu", kazao je Kovačević pozvavši građane da se priključe i građanskoj inicijativi i potpišu internet peticiju, jer ona može pružiti moralnu potporu vijećničkom zahtjevu za referendumom - iako nema pravnu snagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, ako Vijeće nakon izvanredne sjednice samo ne raspiše referendum, to se može napraviti prikupljanjem potpisa 20 posto registriranih birača, što u splitskom slučaju iznosi oko 32 tisuće. Ako se referendum raspiše, na njega bi trebalo izaći više od pola birača - oko 80 tisuća - a više od pola njihovih glasova potrebno je za opoziv gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo