Traže ukidanje odvjetničkih tarifa, neke premašuju iznos ovrhe

Udruga javnih ovršitelja (HUJO) uputila je Ustavnom sudu prijedlog da se ukine šest povećanih odvjetničkih tarifa iz 2012. godine koje su se povisile između 20 i čak 113 posto.

12.3.2013.
13:56
VOYO logo

Naime, udruga je već ranije upozoravala da će, primjerice, dužnici koji izgube parnicu protiv javnobilježničkog rješenja o ovrsi plaćati astronomske odvjetničke troškove koji premašuju glavnicu duga i kamate na taj dug. Izračunali su da se troškovi, ukoliko je predmet ovrhe 1.000 kuna, po ovim tarifama penju na minimalnih 1.250 kuna.

U priopćenju navode kako ocjenjuju da su Odvjetničke tarife iz 2012. godine ništetne i protuustavne. Osim što se protive Zakonu od odvjetništvu, protive se i odredbama Ustava koje propisuju da one moraju biti u skladu sa spomenutim zakonom, ističu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Protuustavan je i dio Tarifnog broja 48. kojim je propisana povratna primjena Odvjetničke tarife iz 2012. na naplatu svih prije 19. prosinca 2012. izvršenih i nenaplaćenih odvjetničkih usluga, budući da Odvjetnička tarifa iz 2012. sukladno čl. 90. st. 4. hrvatskog Ustava ne može imati povratno djelovanje", navodi HUJO u priopćenju.

Građane pozivaju da se obrate sudovima i javnim bilježnicima

Osim toga, upozoravaju i građane da se do donošenja odluke Ustavnog suda o ovom njihovom prijedlogu, obavezno smjesta obrate javnom bilježniku ili sudu kod kojeg se vodi njihova parnica, ovrha ili upravni spor. Preporučuju im da zatraže usmeno, odnosno da uđe u zapisnik ili da preporučenom poštom zatraže da se utvrdi jesu li sporni tarifni brojevi brojevi u skladu s Ustavom i Zakonom o odvjetništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, nužno je da građani zatraže da se odluka o odvjetničkim troškovima u skladu sa Zakonom o parničnom postupku donese primjenom Odvjetničke tarife iz 2009. godine.

Protuzakoniti i protuustavni su Tarifni brojevi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tarifni broj 7. točka 8.;

dio Tarifnog broja 10. točka 4. stavak 2. te točka 6. stavak 2.;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tarifni broj 11. točka 2. stavak 2.;

dio Tarifnog broja 13. točka 2.;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tarifni broj 23. točka 1. stavak 2.

Tarifni broj 48.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njihovom mišljenju, prekršen je Zakon o odvjetništvu članak 18. stavak 1. podstavak 2. te Ustav, članak 5. st. 1. te članak 90. stavak 4.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo