BIJELO ZLATO /

Tradicija i vrhunska atrakcija: Sunce, more i vjetar stvaraju ninsku sol, ljudi su tu samo da je beru s ljubavlju

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Generacijama polja ninskih soli daju najbolje od sunca, Jadranskog mora i bure s Velebita

7.8.2020.
15:00
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Mnogo se toga promijenilo kroz vrijeme, ali jedna stvar je ostala ista. Već više od 1.500 godina sol se u Ninu još uvijek bere ručno.

Image
PRIPREME ZA SPEKTAKL /

U dolinu Neretve na Maraton lađa stižu bjelovarske Sparte: Ove ih godine čeka još 10 ženskih ekipa

Image
PRIPREME ZA SPEKTAKL /

U dolinu Neretve na Maraton lađa stižu bjelovarske Sparte: Ove ih godine čeka još 10 ženskih ekipa

''U Solani Nin sol ne proizvodi stroj. Sol ne proizvodi ni čovjek. Sol proizvodi sunce, more i vjetar. Ljudska je ruka bere samo s ljubavlju. I tako već generacijama. Ninska je sol ekološka, ljekovita i biodinamična jer osim ljudske ruke u proizvodnji ninske soli sudjeluje raznovrsni biljni i životinjski svijet, obilje plaža i ljekovito blato'', započinje tako priča o ninskoj soli. 

A priča je Solana Nin, koja je zapravo muzej, ističuči da sol proizvode ''s ljubavlju, tradicionalno i u suživotu s prirodom već 1500 godina. Generacijama polja ninskih soli daju najbolje od sunca, Jadranskog mora i bure s Velebita''. O tome svjedoče arheološki nalazi iz doba Liburna (Ilira), rimska zapornica, bura s Velebita, ljekovito blato, više od 200 vrsta ptica, stari alati. 

Bijelo zlato: U starim vremenima sol se mijenjala za zlato, unca za uncu

U Solani, čijih se 55 hektara prostire u plitkoj laguni dubokog Ninskog zaljeva, u tijeku je berba soli, a i dan danas se vrši tradicionalnim alatima.


Proizvodnja Solane Nin na prirodan i ekološki način protječe kroz pet faza, opisuju u Solani. Prve četiri faze su isparavanja morske vode Jadrana zahvaljujući sunčanim i toplim danima, a peta faza kristalizacija gdje se ugušćena morska voda (salamura) pretvara iz tekućeg u kruto stanje.

Uz pomoć sunčanih i vjetrovitih dana za jedan mm soli treba ispariti osam mm vode. U Solani Nin se sol skuplja u više navrata, a prva "žetva" se vrši kada se stvori sloj od 15 – 20 mm morske soli. Prije "žetve", tj. sakupljanja soli se ispušta salamura da se sol procijedi, odnosno da bude suha. Prosušena se sol zatim ručno prikuplja na hrpe i kao takva prevozi u skladište.

Prosječna proizvodnja morske soli u posljednjih 10 godina u Solani Nin je 3200 tona, a sezona "žetve" traje u prosjeku 63 dana tijekom proljeća, ljeta i rane jeseni. Proizvodnji pogoduju visoke temperature i vjetrovi, posebice "suha" juga, maestral i lagana bura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike