Mnogo se toga promijenilo kroz vrijeme, ali jedna stvar je ostala ista. Već više od 1.500 godina sol se u Ninu još uvijek bere ručno.
''U Solani Nin sol ne proizvodi stroj. Sol ne proizvodi ni
čovjek. Sol proizvodi sunce, more i vjetar. Ljudska je ruka bere
samo s ljubavlju. I tako već generacijama. Ninska je sol
ekološka, ljekovita i biodinamična jer osim ljudske ruke u
proizvodnji ninske soli sudjeluje raznovrsni biljni i životinjski
svijet, obilje plaža i ljekovito blato'', započinje tako priča o
ninskoj soli.
A priča je Solana Nin, koja je zapravo muzej, ističuči da
sol proizvode ''s ljubavlju, tradicionalno i u suživotu s
prirodom već 1500 godina. Generacijama polja ninskih soli daju
najbolje od sunca, Jadranskog mora i bure s Velebita''. O tome
svjedoče arheološki nalazi iz doba Liburna (Ilira), rimska
zapornica, bura s Velebita, ljekovito blato, više od 200 vrsta
ptica, stari alati.
Bijelo zlato: U starim vremenima sol se mijenjala za zlato, unca za uncu
U Solani, čijih se 55 hektara prostire u plitkoj laguni dubokog Ninskog zaljeva, u tijeku je berba soli, a i dan danas se vrši tradicionalnim alatima.
Proizvodnja Solane Nin na prirodan i ekološki način protječe kroz
pet faza, opisuju u Solani. Prve četiri faze su isparavanja
morske vode Jadrana zahvaljujući sunčanim i toplim danima, a peta
faza kristalizacija gdje se ugušćena morska voda (salamura)
pretvara iz tekućeg u kruto stanje.
Uz pomoć sunčanih i vjetrovitih dana za jedan mm soli treba
ispariti osam mm vode. U Solani Nin se sol skuplja u više
navrata, a prva "žetva" se vrši kada se stvori sloj od 15 – 20 mm
morske soli. Prije "žetve", tj. sakupljanja soli se ispušta
salamura da se sol procijedi, odnosno da bude suha. Prosušena se
sol zatim ručno prikuplja na hrpe i kao takva prevozi u
skladište.
Prosječna proizvodnja morske soli u posljednjih 10 godina u
Solani Nin je 3200 tona, a sezona "žetve" traje u prosjeku 63
dana tijekom proljeća, ljeta i rane jeseni. Proizvodnji
pogoduju visoke temperature i vjetrovi, posebice "suha" juga,
maestral i lagana bura.