Top 6 sramota predsjedničkih izbora!

29.1.2010.
14:09
VOYO logo

Civilne udruge Gong i Transparency International Hrvatska iznijele su na završnoj konferenciji svoj "završni račun" kampanje za predsjednika države: procijenili su da je potrošeno više od 70 milijuna kuna, iako je zbroj troškovnika koje su kandidati prijavili manji od pedeset milijuna.

arti-201001260492006Prema istraživanju MEDIApulsa koje su naručili, Milan Bandić je na oglašavanje na televiziji i u tisku potrošio 12,8 milijuna kuna, dok je Ivo Josipović potrošio 6,4 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se tome zbroje drugi troškovi: vanjskog oglašavanja, radijskog i internetskog oglašavanja, oglašavanja u Bosni i Hercegovini, troškovi ureda, tiskanja plakata i promotivnih materijala, putni troškovi, ugovori, volonteri, snimanje spotova, a pogotovo organizacija skupova i koncerata koji koštaju minimalnih 70 tisuća kuna... GONG i TIH sumnjaju da su Bandićeva kampanja na kraju iznosila oko 25,6 milijuna kuna, a Josipovićeva oko 13 milijuna kuna. Međutim, takvo što ne tvrde jer nemaju instrumente kojima bi izmjerili te izdatke.

Naveli su šest najvećih sramota minulih predsjedničkih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Zakon o financiranju izborne promidžbe za izbor predsjednika Republike Hrvatske To je najveća prijevara, ocijenile su udruge. S tim u vezi su naveli i odluku Ministarstva uprave koje je odlučilo da se tim lošim zakonom reguliraju izbori, a ne i prema Zakonu o financiranju stranaka i nezavisnih lista.

2. Dijeljenje gotovine biračima prije izbora To je učinio nezavisni kandidat Milan Bandić kada je za Božić podijelio novčane iznose 500 socijalno ugroženim hrvatskim obiteljima u Banjoj Luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Navođenje anonimnih donatora Bandiću su poručili da taj novac vrati u državni proračun, a ne da ga navodi u okviru donacija.

4. Primanje donacije od strane fizičke osobe u iznosu od dva milijuna kuna Time je Dragan Primorac naveliko premašio limit za pojedinačnu novčanu donaciju. Donaciju u spomenutom iznosu darovao mu je Jako Andabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Nenavođenje izvora sredstava doniranih od strane političkih stranaka Najviše kritika u ovom segmentu je, pak, pripalo Ivi Josipoviću i Andriji Hebrangu.

6. Nedovoljno detaljni izvještaji o primljenim i potrošenim sredstvima Najproblematičnije im je bilo neprikazivanje popusta za TV-reklame, gdje su posebno kritizirali Dragana Primorca, zatim novac koji su dobili od stranaka te niz drugih izvora financiranja koje nisu specificirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201001280704006Istaknuli su i kako zbog jučerašnjeg očitovanja Milana Bandića oko prikupljanja sredstava za otplatu duga od 6,66 milijuna kuna očekuju još jedan njegov izvještaj.

Pozvali su nadležne institucije da se pozabave nerazmjerom potrošenog novca i prikazanih troškova kampanje i da se pritom vode Kaznenim zakonom, kad je već Zakon o financiranju predsjedničke kampanje tako "niškoristi". Do kraja ljetnog zasjedanja GONG i TIH će uputiti Saboru prijedloge za poboljšavanje izbornog zakonodavstva, istaknuli su Sandra Pernar i Zorislav Antun Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo