POBJEDNIK IZBORA / Tko je Tomislav Tomašević, novi gradonačelnik Zagreba

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Tomislav Tomašević uvjerljivo vodi u izlaznim anketama u drugom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba

30.5.2021.
19:13
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Tomislav Tomašević bit će novi gradonačelnik Zagreba. Prve izlazne ankete, koje su dosad vrlo točno projicirale konačni rezultat, daju Tomaševiću ogromnu prednost u odnosu na kandidata Domovinskog pokreta Miroslava Škoru. Podsjetimo, Tomašević je već u prvom krugu izbora prije dva tjedna zamalo postao pobjednik. Dobio je 147.631 glas odnosno 45,15 posto u odnosu na 39.789 glasova 12,16 posto) koliko je dobio Škoro.

Image

Najbolje od sučeljavanja Tomaševića i Škore: 'Nećete se iznenaditi, svađali su se i prepirali'

Image

Najbolje od sučeljavanja Tomaševića i Škore: 'Nećete se iznenaditi, svađali su se i prepirali'

Burna i 'prljava' kampanja između dva kruga

Između prvog i drugog izbornog kruga vodila se bespoštedna kampanja u kojoj se Škoro potpuno fokusirao na Tomaševića nastojeći njega i Zeleno-lijevu koaliciju prokazati kao ljude koji su iz društvenog aktivizma i "parapolitičkog" sektora prešli u onaj politički. Škorine su optužbe na račun Tomaševića i nevladinih udruga u kojima je bio prije političkog angažmana i iz kojih je proistekla Zeleno-lijeva koalicija, bile da su oni "isisavali" stotine milijuna kuna javnog novca. Tomašević se u kampanji uoči drugog kruga izbora uglavnom branio od tih optužbi iz Škorinog tabora te svoga protukandidata nastojao prikazati kao osobu koja ne nudi konkretne programe za Zagreb i ne razumije gradsku problematiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škoro ga optužio da se odrekao vlastitog oca

Među ostalim, Škoro je Tomaševića prozvao da se "odrekao i vlastitog oca". Naime, na jednom je sučeljavanju Tomašević upitan bi li, da živi u Zaprešiću, glasovao za svoga oca koji je ondje kandidat Domovinskog pokreta, kratko odgovorio da ne bi.

Kao kontroverzu iz biografije "ljevičara" Tomaševića navodilo se i da mu je stric, Ivo Tomašević, tajnik kardinala Vinka Puljića i visokorangiran u Katoličkoj crkvi u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomaševiću će, kada preuzme dužnost gradonačelnika Zagreba, zamjenici biti politologinja Danijela Dolenec, jedna od suosnivačica političke platforme Možemo te Luka Korlaet, arhitekt i docent na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Magistrirao na Cambridgeu

Tomislav Tomašević, rođen je 13. siječnja 1982. u Zagrebu. Rano djetinjstvo proveo je u novozagrebačkom kvartu Zapruđe, da bi potom s majkom Ivankom, ocem Smiljanom i bratom Tihomirom preselio u Zaprešić. Kada mu je bilo 20 godina, vratio se u Zagreb. Živio je na Trnju, u Donjem gradu te na trešnjevci gdje mu je i danas adresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadimak Senf dobio je još u osnovnoj školi u Zaprešiću, a nadjenuli su mu ga školski kolege jer ih je njegovo skraćeno ime asociralo na senf marke Thomy. Pohađao je zagrebačku VII. gimnaziju u Križanićevoj ulici, a 2000. godine je upisao Pravni fakultet u Zagrebu. Na trećoj godini napustio je Pravni fakultet te 2006. upisao Fakultet političkih znanosti gdje je završio četverogodišnji preddiplomski, a zatim i diplomski studij politologije. Magistrirao je 2013. godine na britanskom Sveučilištu Cambridge temom iz područja okoliša, društva i razvoja.

Tomašević je autor i urednik desetak publikacija, znanstvenih članaka i izvješća o temama u rasponu od upravljanja komunalnim poduzećima, modelima sudjelovanja građana u upravljanju javnim i zajedničkim dobrima, gospodarenja vodama, obnovljivim prirodnim resursima pa do politike za mlade i suzbijanje društvene nejednakosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 16. godine u Zelenoj akciji

Sa 16 godina priključio se Zelenoj akciji te se angažirao na rješavanju brojnih ekoloških, prostornih i društvenih problema u Zagrebu: od borbe protiv gašenja tvornice Kamensko i izgradnje spalionice otpada u Resniku, pomoći stanarima Kupske ulice nakon urušavanja te protivljenja privatizaciji zagrebačke Čistoće. Vrhunac Tomaševićevog aktivizma bio je u borbi da Varšavska ulica u središtu Zagreba ostane pješačka zona. Kao tadašnji predsjednik Zelena akcije, od 2006. do 2011. bio je jedan od predvodnika prosvjeda za očuvanje Cvjetnog trga i Varšavske ulice kao javnih prostora.

Od bitke za Varšavsku do Hrvatskog sabora

Tomašević je u Zelenoj akciji bio od 2001. godine, a bio je i potpredsjednik Mreže mladih Hrvatske (MMH) te član Savjeta za mlade Vlade RH. Sudjelovao je u pokretanju građanske inicijative Pravo na grad 2006. godine. Od 2012. do 2015. godine bio je član Savjeta za zaštitu okoliša i održivog razvoja Vlade RH. Kao član političke platforme Zagreb je NAŠ! obnašao je dužnost zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, a na parlamentarnim izborima 2020. godine, postao je zastupnik tada okupljene političke platforme Možemo!, odnosno Zeleno-lijeve koalicije u Hrvatskom saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionik UN-ovih konferencija

Tomašević je 2002. godine sudjelovao Na UN-ovom Svjetskom summitu o održivom razvoju u Johannesburgu kao član hrvatske delegacije iz redova civilnog društva. Od 2003. do 2005. godine bio je član Savjeta mladih UN-ove agencije za okoliš (UNEP) te sudjelovao na desetak UN-ovih konferencija o održivom razvoju. Programski je voditelj Instituta za političku ekologiju u Zagrebu. Sa suprugom Ivom Mertić Tomašević i psom Boškom živi na Trešnjevci. Od stranih jezika govori engleski i njemački, a u slobodno vrijeme putuje, trči i bavi se snowboardingom.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike