IZBORI U ZAGREBU UŽIVO / Zbrojeni svi glasovi, Tomašević je uvjerljivo postao gradonačelnikom

Image

Zagrepčani nakon 20-ogodišnje vladavine Milana Bandića danas biraju tko će biti njihov novi gradonačelnik

30.5.2021.
20:21
VOYO logo
  • Neslužbeni rezultati DIP-a: Tomislav Tomašević (65,25%, 199.630 glasova), Miroslav Škoro (34,75%, 106.300 glasova) na obrađenih 606/606 birališta (100%)
  • Izlazne ankete: Tomislav Tomašević - 67,3%; Miroslav Škoro - 32,7%
  • Prema podacima DIP-a glasalo je ukupno 45,07 posto birača

Slavljeničko raspoloženje u stožeru Možemo!

23:52 - Pobjednički rezultat drugog kruga izbora, na kojima je za novog gradonačelnika Zagreba izabran Tomislav Tomašević, u stožeru platforme Možemo! i partnera dočekan je u nedjelju u ležernom i slavljeničkom raspoloženju. 

Izborni stožer, smješten na platou Muzeja suvremene umjetnosti, okupio je zbog epidemioloških razloga više novinara nego samih članova platforme Možemo! i partnera, no njih dvadesetak nije skrivalo veselje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su već prve izlazne ankete pokazale pobjedu, članovi zeleno-lijeve koalicije prve rezultate DIP-a u 20 sati dočekali su zagrljeni. Hladno pivo, Oliver Dragojević, Arsen Dedić, TBF, Queen, slušali su se između praćenja televizijskih prijenosa. Uz ples među članovima zeleno-lijeve koalicije pala je pokoja suza radosnica. 

Na pozornici s koje je Tomašević poslao prve riječi kao novi gradonačelnik, bile su obješene četiri zastave, uz hrvatsku i zagrebačku i zastava Europske unije, ali i zastava duginih boja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi gradonačelnik Zagreba rezultate je dočekao u stožeru uz članove uže obitelji, suprugu, oca, majku i brata. Nakon pobjedničkog govora Tomašević  je zaplesao, novinarima je pokazao i bedž s natpisom grada Zagreba. Tomašević je izjavio da će izbornu pobjedu proslaviti večeras, ali kratko, jer ga sutra očekuju sastanci, a krajem tjedna i službena primopredaja vlasti.

Dolenec: 'Građani Zagreba jasno dali do znanja da žele pravu promjenu'

23:18 - Zamjenica novoizabranog zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec izjavila je u nedjelju da su građani svojim glasovima jasno dali do znanja da žele pravu promjenu u gradu, dodavši kako je pobjeda Tomislava Tomaševića na izborima bila premoćna. Zahvalila se gotovo 200.000 Zagrepčana koji su im dali povjerenje u drugom krugu lokalnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da su građani Zagreba jasno dali do znanja da žele pravu promjenu, u tom smislu to su povijesni izbori kakve smo i najavljivali. Ovo za Zagreb doista znači novi početak, ali isto tako odgovorno tvrdim kao nova gradska vlast da ćemo doista raditi u javnom interesu i s jasnim ciljem da poboljšamo uvjete i kvalitetu života za sve građane Zagreba", rekla je novinarima Dolenec.

Image
Premoćna pobjeda /

Veliko slavlje u stožeru novog zagrebačkog gradonačelnika

Image
Premoćna pobjeda /

Veliko slavlje u stožeru novog zagrebačkog gradonačelnika

Dodaje kako je svjesna da je pred njima veliki posao, ali ističe kako su za njega spremni. Na pitanje o prvim koracima kaže kako je jedan od prvih primopredaja vlasti, koju očekuje krajem tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon toga doista moramo odmah krenuti trčati, imamo puno posla s reorganizacijom Gradske uprave, gradskih poduzeća i Holdinga, da bismo ojačali institucionalne kapacitete Zagreba da bi zapravo osigurali da sve ono što je u našem programu možemo i provesti", najavila je Dolenec.

Na pitanje koji bi potezi trebali pokazati prve rezultate, Dolenec kaže kako će za sustavne rezultate trebati vremena. "No za neke poteze poput ubrzavanja postpotresne obnove vidjet će se vrlo brzo, kao i financiranje iz Fonda solidarnosti koji smo najavili da je izuzetno hitno i nekoliko drugih poteza o kojima ćemo više u narednim danima", zaključila je Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borić najavila da odlazi iz Sabora

23:17 - Rada Borić iz Možemo! prokomentirala je za N1 veliku pobjedu Tomislava Tomaševića u Zagrebu. “Ne bih komentirala koliko je osvojio Škoro, ovo je povijesni rezultat za Tomislava Tomaševića i ono što je važnije, da se ova huškačka kampanja nije odrazila na birače koji su glasali za našu koaliciju. Dobili smo još više glasača i želim se zahvaliti onima koji su izašli na izbore i pokazali da se huškanje ne isplati.”

Prokomentirala je i incident koji se večeras dogodio u stožeru Možemo! kao i to hoće li Tomašević sad trebati zaštitu ili će i dalje moći biciklom po gradu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moći će se voziti biciklom, moramo pokazati da je Zagreb siguran grad. Mislim da upravo ta naša upornost i ustrajnost da pokažemo da ovaj grad može biti jednak za sve, pokazat će da će biti gradonačelnik i onih koji nisu glasali za njega ili koji su pokušali incident, to je zanemarivo, ne treba tome pridavati pažnje. Mislim da do ove kampanje nitko osim nas nije slušao građane", prokomentirala je incident u stožeru, naglasivši da će se Tomašević i dalje voziti biciklom na posao.

Govoreći o prvim potezima Borić je rekla: “Prvo treba napraviti primopredaju, ona bi se formalno mogla dogoditi u petak ako su u gradu pripremili što treba. I onda počinje što smo obećali, počet ćemo razgovarati s ljudima u upravi i vidjeti kako neke stvari transformirati.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da odlazi iz Sabora kako bi mogla preuzeti mjesto u Gradskoj skupštini, no još se ne zna tko će je zamijeniti.

“Uopće sintagma podjela plijena za našu platformu je nedopustiva, nema podjele plijena. Imamo stabilnu većinu, nemamo što tu dijeliti. S partnerima ćemo vidjeti kakve programe imamo, a za razliku od dosad pozicije da se oporbi nije davala prilika za kapitalne projekte, mi ćemo tražiti konsenzus svih. Kraj je starim klijentelističkim strankama, to su pokazali ovi izbori, odlazim iz Sabora, važnije je pokazati kako se upravlja gradom. U Klubu imamo odlične ljude i oni će u Saboru raditi posao oporbe. Ne preuzimam funkciju u gradu, nitko od nas ne preuzima funkciju, idem u Skupštinu. Dogovorit ćemo se tko će umjesto mene u Sabor", poručila je Borić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević: 'Hvala, Zagrebe!'

22:25 - Nositelj liste koalicije sastavljene od stranaka Možemo!, Zagreb je naš!, Nove ljevice, OraH-a i Za Grad, obratio se javnosti oko 22 sata iz svog stožera u Muzeju suvremene umjetnosti.

"Hvala, Zagrebe! Hvala na povjerenju, hvala na nadi, ustrajnosti da je prava promjena moguća. Hvala na jasnom mandatu za pravu promjenu. Hvala vam što ste vjerovali u mene, u sebe i sve nas. Hvala svim Zagrepčanima i Zagrepčankama koji su nam dali povjerenje i dat ćemo sve od sebe da to povjerenje opravdamo. Hvala i svim onima koji nam nisu dali glas, jer ćemo dati sve od osebe da s vremenom dobijemo i vaše odobravanje u smislu bolje javne uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš pogled ne ide samo do sljedećih izbora. Naša je vizija dugoročna i trajna. Zagrebe, dali ste mi povjerenje, a ja od vas tražim sudjelovanje u donošenju odluka kojima ćemo unaprijediti ovaj grad.

Molim vas i za strpljenje jer sve odluke neće biti ni brze ni lake, ali zajedno to možemo. Krenimo zajedno u bolju budućnost, jer Zagreb to može. Svi mi to možemo", zaključio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muškarac prijetio članovima Možemo! smrću

21:59 - Nepoznati je muškarac upao u izborni stožer Možemo! u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, potukao se sa zaštitarima, zapalio vatru te prijetio smrću, no ubrzo je svladan.

Škoro čestitao Tomaševiću na pobjedi

21:20 - Miroslav Škoro obratio se javnosti oko 21:15 te u svome govoru čestitao Tomislavu Tomaševiću na pobjedi u drugom krugu izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim čestitati Tomaševiću koji je pobijedio u ovoj utrci. Znam da mu neće biti lako, poznavajući situaciju u Zagrebu. Ja vas molim, zaplješćimo novom gradonačelniku grada Zagreba", rekao je Škoro.

Tomaševićevi roditelji stigli u stožer

21:17 - Roditelji Tomislava Tomaševića, Smiljan i Ivanka došli su u stožer Možemo! i koalicijskih partnera dati podršku svom sinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bartulica: ' Mislim da će doći do otriježnjenja mnogih ljudi'

20:29 - Stijepo Bartulica (Domovinski pokret) nakon objave prvih izlaznih anketa izbora za zagrebačkog gradonačelnika po kojima Miroslav Škoro uvjerljivo gubi od Tomislava Tomaševića rekao je kako će čekati do kraja objavu konačnih rezultata. Dodao je kako je protukandidat zeleno-lijeve koalicije Tomašević bio favorit izbora dugog kruga.

"Imao je velik vjetar u leđa, nezahvalno je biti izazivač, razlika je bila prilično velika, vidjet ćemo na kraju koliko smo je smanjili", rekao je predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Bartulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kako god želimo da se stvari u Zagrebu promijene, upozoravat ćemo i dalje na one ideje za koje mislimo da su štetne. Često govorim iz najdubljeg uvjerenja da socijalisti svugdje obećavaju, ali nažalost, isporučuju "pakao", ustvrdio je Bartulica. "Ne očekujem da će se stvari brzo promijeniti u Zagrebu i osobno mislim da će doći do otriježnjenja mnogih ljudi", dodao je.

Upitan je li taj pakao, primjerice, "lezbijski sindikalizam", Bartulica je rekao kako ne bi sada ulazio u to, nego govori o ekonomskim iskustvima drugih zemlja od Španjolske sve do Venezuele .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na razini ideja ne vjerujem da su oni (Možemo!) rješenje za grad, to je zapakirano u zelenoj politici, ali zapravo se, po meni, radi o starim već potrošenim idejama tak da smo mi tek na početku, no to nas neće obeshrabriti, poručio je Bartulica. Svjesni smo situacije pa i medijskog okruženja koje nije nama bilo sklono, dodao je. 

Na tvrdnju iz stožera Možemo da su izgubili jer su vodili huškačku kampanju, nasuprot njihove pozitivne koja je nudila rješenja, Bartulica je rekao kako bi to značilo da su iznenađeni izlaznim anketama i očekivali pobjedu Domovinskog pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne, mislim da je to kriva teza, može ispasti malo nezahvalno što smo morali iznositi te podatke, rekao je napominjući kako njegova udruga nije primila ni jednu kunu iz gradskog ili državnog proračuna, nego imala malu bazu dobročinitelja.

Mogu samo zamisliti kako bi mi bilo da sam imao milijunske donacije pa i malu vojsku zaposlenih ljudi, dok su drugi profesionalni aktivisti.  Mislim da je legitimno na to ukazati, istaknuo je Bartulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na upit o podršci HDZ-ovh birača rekao je da će se vidjeti u analizi što se događalo, no da je činjenica kako je ljevica imala korist od  toga što je jedinstvenija od desne stranke političkog spektra. Smatra kako su izjave HDZ-ova predsjednika Andreja Plenkovića podosta odudarale od mišljenja običnih članova.

Prvi neslužbeni rezultati izbora

20:00 - DIP je objavio prve neslužbene rezultate drugog kruga lokalnih izbora prema kojima je Tomislav Tomašević dobio 67,87 posto glasova, a Miroslav Škoro 32,13 posto. Rezultati će biti ažurirani svakih 10 minuta.

Tomislav Tomašević stigao u stožer Možemo!

19:59 - Tomislav Tomašević je sa suprugom došao u svoj stožer.

Podrška lica s estrade Škori

19:57 - Komičar Željko Pervan pojavio se u stožeru Miroslava Škore, javlja Index.

Prve reakcije iz izbornih stožera

19:04 - Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Možemo! Danijela Dolenec rekla kako su ovo sjajni rezultati. Sjajno je da je izlaznost na razini prvog kruga i jako smo zadovoljni. "Zagreb će prodisati. Zagreb je izabrao promjenu i dolazi novo vrijeme", rekla je Dolenec za Dnevnik Nove TV.

"Pokazali smo da znanjem, borbenošću i pozitivnom kampanjom možemo sve. Pokazalo se u ova završna dva tjedna da kampanja naših konkurenata ne nailazi da dobar odaziv građana. Pred nama su četiri godine da Zagreb napravimo transparentnim, poštenimm ugodnim za život, zelenim i održivim", rekla je Urša Raukar za Index.

Kandidat za zamjenika gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet (Možemo! i partneri) ocijenio je u nedjelju da je teško da se prednost koju imaju po izlaznim anketama može preokrenuti u korist protukandidata Miroslava Škore do kraja večeri.

“Mislim da su građani nakon 20 godina upravljanja gradom poručili da im je dosta, ali isto tako da su se u drugom krugu kampanje odlučili za konstruktivno i pozitivno”, dodao je Korlaet za Hinu.

Predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin kazala je da treba napomenuti da se ipak radi o izlaznim anketama, a da se u slučaju zadržavanja te prednosti, radi o premoćnoj pobjedi. “Rezultati izlaznih anketa jasno pokazuju da Zagreb čeka nove dane. Ovakva razlika između dvoje kandidata, pokazuje da su građani prepoznali da laži  i huškanja, plašenje i poticanje straha nemaju smisla te da su izabrali nadu i budućnost”, dodala je Kekin.

"Mislim da su se svi mogli uvjeriti da u programu Možemo! nema ničeg ekstremnog. Ono što ima je ozbiljan zaokret u modelu upravljanja grada i u odnosu prema građanima koji pčaćaju usluge u ovom gradu", dodala je Sandra Benčić iz Možemo za RTL.

Igor Peternel je rekao kako je prije dva tjedna Miroslav Škoro bio treći u izlaznim anketama. "Pričekajmo barem prvi dio službenih rezultata. Ako oni budu ovakvi prvi ćemo stisnuti ruku i čestitati. Ovo sam očekivao od izlaznih anketa. Priželjkujemo pobjedu, ali rezultati će biti sigurno bolji od anketa."

Prvi rezultati izlaznih anketa

19:00 - Prema prvim izlaznim anketama drugog kruga lokalnih izbora u Zagrebu, Tomislav Tomašević je osvojio 68,27 posto glasova, a Miroslav Škoro 31,73 posto glasova. Birališta su zatvorena.

Prvi rezultati izbora u 20 sati

18:10 - U 19 sati očekuju se prve izlazne ankete. DIP će od 20 sati objavljivati privremene rezultate izbora, a podatke će ažurirati svakih 10 minuta.

Izlaznost birača nešto veća

17:00 - Državno izborno povjerenstvo objavilo je podatke o izlaznosti u drugom krugu. U Zagrebu je do 11:30 izašlo 17,04 posto birača, dok ih je u prvom krugu izašlo 15,39 posto. Do 16:30 svoje je biračko pravo iskoristilo 34,33 posto građana, dok je prije dva tjedna postotak onih koji su izašli na izbore do sredine poslijepodneva bio ravno 34 posto.

Zagrebačko izborno povjerenstvo objavilo je podatke o izlaznosti u gradskim četvrtima. Tako je najveći odaziv zabilježen u Donjem Gradu (39,59 posto) i Trnju (38,07 posto), a najmanja izlaznost do 16:30 bila je u Sesvetama (29,61 posto) te Brezovici (30,65 posto).

Image
Image

Kršenja izborne šutnje

15:30 - Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je dojave o kršenju izbornih pravila u Zagrebu. Izdvajaju se i dva teška incidenta.

Bliski suradnik Miroslava Škore i član Domovinskog pokreta, Igor Peternel dijelio letke po Zagrebu te je na društvenim mrežama podijelio objavu vezanu za izbore, čime je prekršio izbornu šutnju.

I tijekom izlaska Tomislava Tomaševića na biralište dogodio se incident. Naime, troje članova biračkog odbora na biračkom mjestu 282 - OŠ Kralja Tomislava, Nova cesta 92 razriješeno je dužnosti jer su se fotografirali s njime. Predsjednica, potpredsjednica i članica biračkog odbora ubrzo nakon incidenta dobile su zamjenu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo