Uzeli privatne detektive da otkriju tko krade vodu

Suočen s dugogodišnjim enormnim krađama vode iz cjevovoda u svojoj nadležnosti, Vodovod je odlučio u borbi protiv kradljivaca vode angažirati prave pravcate - privatne detektive!

10.8.2012.
6:34
VOYO logo

Po procjenama zadarskih komunalaca, gubici vode su premašili 50 posto, a pola od tih gubitaka otpada na krađe, dok preostalo čine tehnički gubici uvjetovani starim cjevovodima i kvarovima.

"Odlučili smo se svim pravnim sredstvima boriti protiv krađe vode, jer trpimo višemilijunsku štetu. Pravilnicima su predviđene novčane kazne od 15.000 fizičkim i 30.000 kuna pravnim osobama, te podnošenje kaznene prijave, a upravo smo pokrenuli razgovore s jednim privatnim detektivom iz Zadra i jednim iz Splita kako bismo nekoga od njih angažirali u borbi protiv kradljivaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokaz na sudu

Sat rada tih detektiva košta oko 200 kuna, ali su njihove 'snimke kradljivaca na djelu' dokaz u sudskom sporu", kaže za Slobodnu Dalmaciju direktor zadarskog Vodovoda Tomislav Matek.

S krađama vode tvrtka iz Zadra suočava već godinama, kradljivci su u pravilu aktivniji u sezoni poljoprivrednih radova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to što je šteta financijska, upozorava Matek, ljudi koji kradu vodu nisu svjesni da mogu poginuti pri otvaranju hidranata, a mogu izazvati i kolaps cijelog sustava vodoopskrbe jer izazivaju pad tlaka.

Pri otvaranju nekih ravnokotarskih hidranata iz cjevovoda može isteći i do 100 litara vode u sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo