TOMISLAV KARAMARKO TVRDI DA NIJE BIO U SUKOBU INTERESA: / 'S indignacijom odbacujem ovu presudu i idem dalje'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Bivši šef HDZ-a ne miri se sa sudskom odlukom prema kojoj je bio u sukobu interesa dok je bio potrpedsjednik Vlade.

20.1.2018.
15:23
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Tomislav Karamarko komentirao je presudu Visokog upravnog suda koji je potvrdio zaključak Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je tijekom svog mandata u Vladi zbog zagovaranja izlaska Hrvatske iz arbitraže Ina-MOL bio u sukobu interesa.

Image
UPRAVNI SUD POTVRDIO DA JE KARAMARKO BIO U SUKOBU INTERESA: /

Potvrđena odluka Povjerenstva u aferi Drimia

Image
UPRAVNI SUD POTVRDIO DA JE KARAMARKO BIO U SUKOBU INTERESA: /

Potvrđena odluka Povjerenstva u aferi Drimia

'Kažu da nije dobro i da ne treba komentirati presude raznih sudova i sudišta. Ovaj stav i fraza su u funkciji promoviranja neovisnosti sudstva, ali i zaštite digniteta pravosudnog sustava, a time i same države. Dakle, kada je sve dekadentno i u padu, od gospodarstva i politike do odnosa i stanja u zemlji, kada malodušje i sumnja u budućnost zahvate sve pore društva i kada sve postane močvara, preostaje još samo pravosuđe. Zato ću ipak komentirati jučer objavljenu presudu Visokog upravnog suda kojom je potvrđen moj mogući sukob interesa u slučaju Ina-MOL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presuda očekivana

Naravno da s indignacijom odbacujem tu presudu, čija je ridikulozna formulacija nastala u tzv. Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Ovakvu presudu suda zapravo sam i očekivao, iako je tinjala nada da bi ishod mogao biti drugačiji. No naše upravno sudovanje ostalo je dosljedno i, lupivši petama, obavilo zadaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li formulacija o mogućem sukobu interesa uopće zavrijedila osvrt i ovoliki prostor, pitaju se mnogi. Dnevno smo informirani o utvrđenim sukobima interesa mnogih dužnosnika i o visinama novčanih kazni koje su im određene. Meni nikad nije određena nikakva kazna za potencijalni sukob interesa. Zašto? Odgovor je jednostavan! Zato što sukoba interesa nikada nije bilo!

U čemu je uopće logika mog krimena? Rekao bih da je ovdje riječ o sudski promoviranom i ponovno oživljenom krimenu verbalnog delikta. Kao hrvatski političar, predsjednik političke stranke i prvi potpredsjednik Vlade RH, imao sam pravo i obvezu iznositi svoje mišljenje i stajalište o aktualnim temama, osobito onima koje se tiču zaštite nacionalnih interesa Republike Hrvatske. Na nekakvom sastanku kazao sam kako bi možda bilo pametno razmisliti o tome da u pregovorima s mađarskom stranom odustanemo od arbitražnih tužbi, jer nisam uvjeren da te postupke možemo dobiti, a ako ih izgubimo, tvrdio sam da će Hrvatskoj biti nanesena velika materijalna šteta, koja se mjeri u milijardama kuna. Eto to sam rekao, a kako je danas poznato svima, upravo to se i dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga počinje svima poznati scenarij...

Radio za Mađare?

Dobro brifirani kažu kako je moje stajalište odražavalo želju da spasim Mađare od neizbježnog poraza, da štitim njihove interese i nanesem štetu RH. Tada smišljaju i stari vic pod nazivom Konzultantica. No Hrvatska je prvu arbitražu, u međuvremenu, izgubila. Šteta je već realna i morat će je sanirati svi porezni obveznici RH. Više je nego jasno da sam htio zaštititi interese Republike Hrvatske i državnog proračuna. I tko god, formalno ili neformalno, raspravljao o floskuli mog potencijalnog sukoba interesa, morao je uzeti u obzir činjenicu da smo prvi arbitražni postupak izgubili, a ja sam svojim stajalištem imao dužnost upozoriti na moguće realne štete koje su u konačnici i nastale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čudi me da do Visokog upravnog suda nije stigla vijest o gubitku prvog arbitražnog postupka i da suci pouzdanih peta nisu to ukalkulirali u svoj misaoni proces kad su utvrđivali moj mogući sukob interesa. Je li sve močvara? Želim vjerovati da nije. I zato idem dalje!', poručio je Karamarko putem svog Facebook profila.

Sada ima pravo podnijeti ustavnu tužbu protiv ove presude Visokog upravnog suda, a u konačnici može se obraniti i Europskom sudu za ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo