Pitanje ratne odštete /

Tomašić i Zekanović traže da Hrvatska blokira Srbiju: 'Blokada i nek' se svi problemi počnu rješavati'

Image
Foto: Vijesti.hr

Treba Srbiji onemogućiti zatvaranje svih otvorenih poglavlja i otvaranje svih drugih dok se ne riješe otvorena pitanja, rekao je Zekanović

18.1.2019.
11:00
Vijesti.hr
VOYO logo

Ruža Tomašić, zastupnica u Europskom parlamentu i Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HRAST-a, traže da Hrvatska blokira pristupne pregovore za ulazak Srbije u EU. 

"Od ovog trena tema će biti u našem fokusu dok Plenković ne kaže dosta i blokira Srbiju. Ovo je ključna politička tema. Treba Srbiji onemogućiti zatvaranje svih otvorenih poglavlja i otvaranje svih drugih dok se ne riješe otvorena pitanja. Blokada i nek se svi problemi počnu rješavati", rekao je Zekanović na konferenciji za novinare dodajući da Hrvatska ima pravo tražiti odštetu od Srbije.  

Istaknuo je kako je "smijurija i skandalozno" da se Povjerenstvo koje bi trebalo pratiti provedbu prijelaznih mjerila iz Poglavlja 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s EU-om nije sastalo od 2016. godine. Zbog toga je, podsjetimo, mostovac Nikola Grmoja premijera Andreja Plenkovića optužio za veleizdaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruža Tomašić rekla je da europski parlamentarci ne znaju što se dogodilo u Domovinskom ratu. 

"Kažu bio je građanski rat pa kako su onda zarobljenici otišli u Srbiju i kad to čuju kažu da smo budale što nešto nismo poduzeli", rekla je Tomašić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirali su i napad na učenike srpske nacionalnosti u Vukovaru, odnosno je li on povezan s izjavama vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave. 

"Osuđujem svako nasilje i iščekujem da institucije sankcioniraju svako nasilje. Penava se neka odluči je li s Plenkovićem ili protiv - neka se dogovori sam sa sobom", kazao je Zekanović i nastavio: 

"Treba vidjeti je li taj mali bio na utakmici. Da li vi mislite da je normalno da 29 godina  nakon rata u Vukovaru postoje srpske skole, a vlada to sve plaća. To nije normalno, tog nema nigdje u svijetu. Ne mogu oni živjeti u Hrvatskoj i mrziti je".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo