'ne želim širiti paniku' /

Tomašević o izbjeglicama iz Ukrajine: 'Za sada je u Hrvatsku ušlo 344 izbjeglica. Očekujemo puno veći izbjeglički val'

Pred novinarima govori gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević

1.3.2022.
10:56
VOYO logo

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević danas će s početkom u 11 sati, u predvorju Gradske uprave, održati konferenciju za medije. Očekuje se da će komentirati aktualne teme.

Podsjećamo da je u srijedu, 23. veljače, otvorena Žičara Sljeme, koja je između ostaloga najskuplja u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba održao je sastanak u ponedjeljak s ciljem koordinacije službi i pripreme prihvata i smještaja izbjeglica iz Ukrajine. 

Međunarodni dan civilne zaštite

Na početku se obratio zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Danas obilježavamo Međunarodni dan civilne zaštite, ja bih volio kao načelnik Stožera civilne zaštite Grada Zagreba volio započeti s tim. Svim djelatnicima u Gradu Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj čestitam njihov dan. Zahvaljujem na vremenu i trudu. Zahvaljujem vam na radu i trudu pogotovo u  zadnjih godinu dana zbog situacija koje su nas zadesile“, kazao je.

„Glavna skupština UN-a odredila je 1999. godine odredila je 1. ožujak kao Međunarodni dan civilne zaštite, a u spomen na 1972. g. kada je s radom počela Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Genevi. Povijest civilne zaštite u Gradu Zagrebu datira iz 1938. godine kada je otvorena prva škola civilne zaštite. Grad Zagreb ima najbrojniji i najrazvijeniji sustav civilne zaštite u državi, a osim našeg Gradskog ureda za mjesnu samoupravu za civilnu zaštitu i sigurnost, kao krovnog tijela u Zagrebu, imamo i Stožer civilne zaštite i njegovih 17 postrojbi zaštite opće namjene u svim gradskim četvrtima kao i Specijalistička postrojba za spašavanje iz ruševina s 13 timova. Zbirno, u sustav civilne zaštite Grada Zagreba uključeno je preko 5000 ljudi. Pripadnici civilne zaštite dali su ogroman obol u otklanjaju posljedica potresa koji je pogodio Grad Zagreb te posljedica uzrokovanim pandemijom koronavirusa. Sustav civilne zaštite se i dalje širi te i ovom prilikom pozivam građane da se uključe u postrojbe“, poručio je Korlaet. 

Zatim se obratio Tomislav Rajković, predstavnika općih postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba u ime svih interventnih službi. 

„Svim pripadnicima civilne zaštite želim čestitati njihov dan. Ono što smatram jako bitnim za istaknuti je da je obilježavanje ovog dana koji je bitan za promociju civilne zaštite za RH jer je bitno da se zna da u RH postoji sustav u kojem postoje ljudi koji su spremni, u svakom trenutku pomoći drugim ljudima, kada im je najteže i kada se nađu u nevolji. Sve to smo počeli raditi još 2015. godine kada su izbjeglice s juga počele dolaziti u Hrvatsku i kada smo im prvi priskočili u pomoć. Radili smo to i za vrijeme ova dva potresa i od pojave virusa COVID-19“, poručio je Rajković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je sve da se pridruže u postrojbama civilne zaštite. 

Obratila se i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istekao rok za financiranje digitalne transformacije

„Svima su nam mislim zaokupljene situacijom u Ukrajini. Moja je zadaća da vas obavijestim o jednoj aktivnosti za koju je rok bio jučer. Radi se o prijavi na MPO sredstva za financiranje projekata tehničke dokumentacije u području digitalizacije i zelene tranzicije. Jako nam je bitna zelena i digitalna transformacija. Jučer je istekao rok za ovaj projekt kojim smo doista mobilizirali i same ustanove i sam Grad. Tu se radi o manjim iznosima“, kazala je Dolenec.

Image
jezivo /

'Mrtva ruka': Najstrašniji ruski sustav nuklearne odmazde! Jedan detalj ga čini još opasnijim

Image
jezivo /

'Mrtva ruka': Najstrašniji ruski sustav nuklearne odmazde! Jedan detalj ga čini još opasnijim

„Prvo tu se radi o digitalnoj transformaciji, a to su digitalizacija i EU usluge i to smo nazvali E-Zagreb. Težimo to papirno poslovanje pretvoriti u elektroničko. Poduzeće ZET, prijavilo je prijavio projekt za nova vozila, Holding je prijavio dva projekta za digitalizaciju parkinga je i nadogradnju e-platforme. Drugi dio projekta se odnosio na Zelena energetska obnova odnosno izgradnju novih zgrada. To je nova ambulanta u Španskom koja je izgrađena prije 30 godina, a od tada je to naselje naraslo. I na kraju imamo obnovu Centra za kulturu Trešnjevka, kao i grijanje u muzeju Nikola Tesla“, izjavila je Dolenec.

Slijedi obraćanje gradonačelnika Tomaševića

'Očekujemo puno veći val izbjeglica'

Pozvao je sve muškarce i žene da se prijave u civilnu zaštite i da je to plemenit čin i da ide na čast svakog građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Zagreb je u komunikaciji za prihvat izbjeglica iz Ukrajine. Za sada je u Hrvatsku ušlo 344 izbjeglica“, kazao je gradonačelnik.

„Trenutno ih je u Zagrebu, u Muzeju Plitvice 18. Dolaze i odlaze na daljnje lokacije. Dosta njih se smješta u privatnom smještaju. Očekujemo puno veći val, kada se uspostavi organizirani prijevoz. Tri su smještajna kapaciteta organizirana u Gradu Zagrebu. To su Motel Plizivice, hostel Rakitje i Tomislavov dom“, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmatramo da stavimo na raspolaganje Grad mladih. Stavili smo i na raspolaganje zdravstvene ustanove koje pružaju zdravstvenu zaštitu, i što se tiče epidemiološke zaštite i što se tiče psihološke pomoći, ali i opće zdravstvene zaštite. Vjerujem da će koordinacija između Grada i države biti dobra i dalje“, kazao je Tomašević.

Prokomentirao je i žičaru.

„Do jučer je bilo 11.000 vožnji. Ona prati i trenutni skijašku sezonu odnosno noćno skijanje koje će se događati utorkom i četvrtkom od 18 do 22 sata. Od danas će žičara raditi do 21:30. Dulje od toga ne može međutim za one skijaše koji ostanu i kasnije bit će organiziran i autobusni prijevoz, a do pola 10 će do grada moći žičarom“, kazao je.

„U sklopu današnjeg dana smo trebali imati smotru, ona je bila organizirana prije ovih nemilih događaja u Ukrajini. Htjeli smo pokazati svoja nova vozila koje su službe nabavile i spremnost odgovora na ove krize. Međutim da ne bi uznemiravali građane velikim smotrama, od toga smo odustali“, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je o smještajnim kapacitetima.

„Za sada je nekakva primarna procjena između 200 i 300 kreveta što je za sada i više nego dovoljno. Radimo na masovnim smještajima, kao sto je Velesajam tako da budemo spremni. Ali sada se uglavnom oni smještaju po nekim rodbinskim, privatnim smještajima. Ovo je nulti val, on još nije ni počeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prokomentirao je i skloništa i njihovu opremljenost.

„U Zagrebu postoji 1062 skloništa. Surađujemo s državnim institucijama. Ne bih htio da se širi panika, jer još uvijek nema opasnosti. Ne bih tim podacima htio širiti paniku jer i mi smo nedavno bili u ratu i ne želim da dođe do retraumatizacije“, kazao je Tomašević.

Upozorio je da svaku prvu subotu u mjesecu bude vježba točno u podne te da će se te vježbe održati ovu subotu stoga je upozorio građane da se ne uspaniče. 

"Popis skloništa je u javnim podacima, učinit ćemo ih pristupačnijima. Ali za sada ne želim širiti paniku. Stanje tih skloništa se provjerava periodički i da se o tome vodi briga te za to postoje određeni protokoli i propisi", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je je li razgovarao s gospodinom Kalinićem, što on nije potvrdio, ali je rekao da je dva puta razgovarao s ministrom unutarnjih poslova te da zajdno koordiniraju ovu humanitarnu krizu. 

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo