IZVIRUJE JOŠ DUGOVA / Todorić državi i Bandiću godinu dana nije plaćao najam prostora

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Država je Konzumu dala u najam devet poslovnih prostora, a slična stvar je i s gradom Zagrebom u kojem u najmu imaju 18 poslovnih prostora

17.5.2017.
7:47
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Dok su se vodile rasprave o tome je li Agrokor dužan državi za neplaćeni porez, otkriveno je da postoje i drugi dugovi prema državi. Riječ je o dugu Konzuma za najam državnih prostora. Osim državi, Konzum duguje i gradu Zagrebu najamnine za prostore, i to za gotovo godinu dana, ali i za i ostale naknade, piše Tportal.

Država je Konzumu dala u najam devet poslovnih prostora, od čega ih je pet u Zagrebu, a preostala četiri diljem Hrvatske. Ukupni dug za te prostore iznosi 1,84 milijuna kuna, od čega 1,12 milijuna kuna za prostore u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit Tportala na koji period se odnose spomenuta dugovanja, iz Ministarstva državne imovine, kojim upravlja Goran Marić, nisu odgovorili. Osim što su potvrdili da dug postoji, iz Ministarstva navode i još jedan zanimljiv detalj.

"Osam prostora ima pravni temelj za korištenje, dok trenutno jedan poslovni prostor ima status bespravnog korisnika. Zbog navedenog dugovanja od DORH-a je zatraženo pokretanje postupka radi naplate potraživanja te za bespravno korištenje poslovnog prostora postupak iseljenja", piše u odgovoru Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Konzum nije ostao samo dužan državi za najam. Slična stvar je i s Gradom Zagrebom u kojem u najmu imaju 18 poslovnih prostora.

"Prema knjigovodstvenom stanju, koje za Grad Zagreb vodi Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG) za 16 poslovnih prostora postoji dugovanje zakupnine i ostalih naknada s osnova korištenja prostora, a koje se dugovanje odnosi za nepunu zadnju godinu dana", odogvorio je Tportalu Damir Lasić, pročelnik Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliki je točno dug Lasić nije odgovorio, ali je dodao da je grad 31. ožujka ove godine Konzumu uputio opomenu uz poziv za plaćanje dugovanja.

Riječ je o prostorima veličine od 65 do 561 kvadrata čija cijena najma varira ovisno o zoni, no valja istaknuti kako je ona niža od komercijalnih cijena na istoj lokaciji. Primjerice, za mjesečni najam u nultoj zoni u Frankopanskoj ulici Konzum za 143 kvadrata prostora dužan plaćati 113 tisuća kuna mjesečno, dok mu mjesečni najam za 561 kvadrata u trećoj zoni na Hrgovićima (Jarun) iznosi 90 tisuća kuna.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako, kako piše Tportal u gruboj računici može doći do duga od oko 1,2 milijuna kuna. No da je dug i veći da se zaključiti iz Lasićeva odgovora u kojem se uz dugovanje za zakupnine spominje i dug za 'ostale naknade s osnova korištenja prostora.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo