Azil od Srbije? / Todorić boravi u Londonu? Dočeka li odluku o istražnom zatvoru izvan Hrvatske, Todorić nije u bijegu

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Izručenje bi moglo biti problematično ukoliko ga pokretanje istrage zatekne u Beogradu, gdje može dobiti najjaču zaštitu od uhićenja, odnosno zatražiti azil

27.9.2017.
11:41
Robert Anić/PIXSELL
VOYO logo

Kako Večernji list doznaje, Ivica Todorić boravi u Londonu. U slučaju pokretanja istrage, Hrvatska bi zatražila europski uhidbeni nalog koji unatoč Brexitu i dalje funkcionira.

U srpnju je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan novinarima rekao da Uskok svoj rad usklađuje s revizorima te, prema Hini, dodao: "I to će biti na neki način ishodišna točka od koje će se raditi naša forenzika, a mi na njoj već sada radimo." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dočeka li odluku o istražnom zatvoru izvan Hrvatske, Todorić nije u bijegu, donosi Večernji list.

Izručenje bi moglo biti problematično ukoliko ga pokretanje istrage zatekne u Beogradu. Prema Ugovoru između Hrvatske i Srbije, ukoliko ondje zatraži azil, Srbija neće dopustiti izručenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva situacija nije nemoguća jer Todorić u Srbiji ima razgranatu mrežu poslova. Istražni zatvor može mu se odrediti samo zbog utjecaja na svjedoke za što su mu mogućnosti sužene dok je u inozemstvu.

Todorićeva uprava iskazala dobit, revizija gubitak?

Neslužbene informacije o izvješću revizije u Agrokoru, koje bi trebalo biti objavljene u petak, otkrivaju da je koncern 2015. imao gubitak, dok je Todorićeva uprava prikazala dobit od 1,2 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gubitak se u prošloj godini popeo na čak 15 milijardi kuna. U pogledu duga, prema podacima izvanredne uprave isti iznosi 40,3 milijardi kuna, dok bi objavom izvješća revizija trebao biti neznatno veći, javlja Večernji list.

Revizori su utvrdili propuste u knjiženju, a s njima već mjesecima rade predstavnici DORH-a, od kojih se očekuje sljedeći potez u slučaju da je revizija utvrdila lažiranje poslovnih knjiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorić, na drugoj strani, optužuje izvanrednu upravu za "prilagođavanje računovodstvenih metodologija" i "neke druge ciljeve i strategije".

Protiv Martine Dalić i Ante Ramljaka podnesena je anonimna kaznena prijava. Todorić je na blogu izričito demantirao glasine da ju je upravo on podigao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Anonima prijava protiv mene dimna je zavjesa", izjavio je Ante Ramljak. "Sumnje ili optužbe koje su utemeljene ne bismo imali potrebe kukavički skrivati iza anonimne prijave. Trenutačno s izvanrednim povjerenikom rade tri velike međunarodne savjetničke kuće, zajedno s domaćim savjetnicima i iz ovog tima od više od sto ljudi izdvojeno je nekoliko imena na koje se prijavom punom neistina i objavama na blogu pokušava skrenuti pažnja javnosti", kažu u Agrokoru, donosi Večernji list.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo