'To nisu srpski turisti, puštaju četničke pjesme'

'Nama je više dosta toga da nas se prikazuje kao divljake koji su napali jadne srpske turiste. Oni nisu srpski turisti, nego Srbi s ovog područja...

27.7.2010.
16:40
VOYO logo

arti-201007270258006Mještani Podgradine pokraj Zadra, nezadovoljni medijskim odjecima prošlotjednog incidenta na njihovoj mjesnoj plaži Duboka draga kada su napadnuti turisti srpske nacionalnosti najavili su prosvjedni skup.

Tvrde da incident nije nastao zbog toga što su Srbi govorili ekavicom, nego zato što mjesnim mladićima navodno brane pristup na plažu, za koju kažu da je njihova još otprije rata, pa time namjerno izazivaju sukob želeći ocrniti lokalno stanovništvo, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je više dosta toga da se mi prikazujemo kao divljaci koji su napali jadne srpske turiste. Oni nisu srpski turisti, nego Srbi s ovog područja koji ljeti dođu u svoje kuće u Islam Grčki, Kašić i Smoković. Provociraju svaki dan našu djecu, puštaju na plaži četničke borbene pjesme, a neki dan su stavili i srpsku zastavu. Među njima ima i onih koje su naši mještani prepoznali kao četnike koji su nam u ratu bili u rovovima preko puta. Neki od njih su sudjelovali i u ubijanju deset civila, starijih ljudi koji su kao nemoćni zapaljeni u svojim krevetima", kaže ogorčeno Željko Šalina, čiji je 47-godišnji rođak u alkoholiziranom stanju priveden nakon incidenta. arti-201007230618006"Sada se oni prave turistima koji su došli iz Njemačke, Švicarske ili Novog Zelanda, a mi moramo tolerirati kada kažu da je plaža njihova i da naša djeca tu nemaju što tražiti. Ne želimo biti dovedeni u situaciju da moramo držati stražu dok se naša djeca kupaju. Loše će biti ako dođe do toga, kazao je.

Privedeni je imao 2,8 promila alkohola u krvi, a Šalina tvrdi da se pripit digao iz borovine iznad plaže i pjevao "Srbijo znaj, svemu je kraj, zbogom i više se ne vraćaj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu ga je policija odmah zaustavila i privela u postaju u Zadar. Za privedenog 16-godišnjeg mladića, koji je prijavljen zbog fizičkog napada na srpske kupače, Podgrađani kažu da i nije mladić iz njihova sela, nego mladić iz BiH koji ljeti radi na nekom od okolnih gradilišta, piše Slobodna Dalmacija.

Zamoljen da komentira učestale napade na turiste na Jadranu, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko ustvrdio je kako se "ne bi moglo reći da su napadi učestali" te se osvrnuo na onaj u Zadru kada su napadnuti turisti iz Srbije. "Ovaj napad u Zadru nije bio inspiriran nacionalnim razlikama. Ali, to sve neće narušiti sigurnost turista koji dolaze u Hrvatsku, posebno onih iz Srbije, a i tu je policija koje takve slučajeve efikasno rješava", izjavio je ministar, a prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201007270258006 arti-201007230618006 arti-201007230224006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo