TKO TO MOŽE PLATITI? / Cijene smještaja u Hrvatskoj porasle najviše u Europi, pogledajte samo ove zbog kojih se nametnulo logično pitanje

Na rast cijena u privatnom smještaju zasigurno je utjecala inflacija i povećanje troškova iznajmljivača, ali isto tako i dobra popunjenost prošle sezone

7.4.2023.
9:55
VOYO logo

Cijene privatnog smještaja u Hrvatskoj porasle su oko 30 posto, najviše u Europu, a hoće li Lijepu našu potisnuti jeftinija tržišta za Danas.hr RTL-a istražila je Nikolina Radić.

"Četiri stotine eura za pet noći, otprilike tako, za dvoje ljudi. Ne mislim da je skupo. Imamo dobru cijenu jer je predsezona, još je hladno, ali mislim da bi mi bilo skupo preko ljeta", rekla je Adela iz Češke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RIJEČ EKSPERTICE /

Stručnjakinja za nekretnine objasnila zašto su cijene odletjele u nebo: 'Jedna je stvar potpuno kriva...'

Image
RIJEČ EKSPERTICE /

Stručnjakinja za nekretnine objasnila zašto su cijene odletjele u nebo: 'Jedna je stvar potpuno kriva...'

"Za noć 51 euro, mislim, za apartman. Tri sobe, kuhinja", istaknuo je Cedric iz Švicarske.

"Ovisi što tražite. Očito možete naći luksuznija mjesta ili ona s nižim cijenama, ali za normalan smještaj cijene su prilično dobre", rekla je Manuela iz Kostarike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećanje cijena

"Povećanje cijena vidljivo je možda za nekih 10-ak posto, što je u odnosu na prošlu godinu razumljivo s obzirom na to da imamo inflaciju i porast cijena energenata kao što su struja, voda, ali i svih ostalih nameta", rekao je Danijel Radeta, vlasnik turističke agencije iz Zadra.

Na rast cijena u privatnom smještaju zasigurno je utjecala inflacija i povećanje troškova iznajmljivača, ali isto tako i dobra popunjenost prošle sezone kada je recimo u kolovozu u Zadru bilo nemoguće pronaći slobodan turistički krevet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trend rasta broja apartmana

"Mi imamo za isto razdoblje prošle godine povećanje od 12 posto iznajmljivača, odnosno osam posto dodatnih kreveta, ležajeva na području Grada Zadra. S obzirom na to da imamo negdje oko 18 tisuća ležajeva i oko 3800 kreveta raspoloživih u hotelskom smještaju, možemo zaključiti da prevladavaju ti apartmani", rekao je Mario Paleka, direktor TZ Grada Zadra.

"Kad pogledamo i najave, prema istraživanju koje je rađeno od 7. do 10. travnja očekujemo negdje preko 160 tisuća turista, 160 tisuća dolazaka i više od 550 tisuća noćenja. Samim time vidimo da je to nekih osam posto više prema najavama nego što je to bilo prošle godine", istaknula je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svibnju je interes turista ipak veći za jeftinijim, a toplijim južnoeuropskim destinacijama poput Grčke, a Hrvatska je uvijek najzanimljivija u špici sezone.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo