TKO SU LJUDI KOJIMA SE OKRUŽIO MILANOVIĆ? / Dva su imena kontroverzna, za jedno od njih mu prigovaraju i unutar SDP-a

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Zoran Milanović je kao članove svog Ureda predsjednika imenovao Orsata Miljenića, Dragana Lozančića, Melitu Mulić, Jadranku Žarković, Marijana Marekovića, Velibora Mačkića, Nikolu Jelića,

21.2.2020.
13:33
Robert Anić/PIXSELL
VOYO logo

Novoizabrani predsjednik Republike Zoran Milanović donio je odluke o imenovanjima, i to temeljem članka 106. Ustava te članka 4. stavka 1. podstavka 1. Odluke o Uredu predsjednika Republike Hrvatske.

Tako je na mjesto predstojnika Ureda predsjednika Republike Hrvatske i savjetnika Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku imenovan Orsat Miljenić, čovjek od velikog Milanovićeva povjerenja, koji je u njegovoj vladi bio ministar pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjetnici za važna društvena pitanja

Protjerani bivši šef SOA-e oko kojeg su se lomila koplja i u predsjedničkim debatama, nakon vođenja Uprave za zaštitu i spašavanje, 8. siječnja je postao i savjetnik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, a sada će preuzeti još jednu savjetničku funkciju. Naime, Milanović je imenovao Dragana Lozančića svojim savjetnikom za obranu i nacionalnu sigurnost.

Image
ZORAN MILANOVIĆ IPAK ŠIRI KRUG SAVJETNIKA: /

Čini se da je Dragan Lozančić na kraju prihvatio njegovu ponudu za Pantovčak

Image
ZORAN MILANOVIĆ IPAK ŠIRI KRUG SAVJETNIKA: /

Čini se da je Dragan Lozančić na kraju prihvatio njegovu ponudu za Pantovčak

Melita Mulić je predsjednikovom odlukom postala savjetnica za ljudska prava i civilno društvo. Ona je supruga Milanovićeva prijatelja i člana njegova izbornog stožera, SDP-ovog saborskog zastupnika Igora Dragovana. Mulić je sedam godina radila u Ministarstvu vanjskih poslova, a u Hrvatski sabor je ušla za vrijeme Milanovićeva premijerskog mandata, kada je zamijenila Tomislava Sauchu, piše Nacional. Ima iskustva s bavljenjem ljudskim pravima i civilnim društvom, jer je bila članica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te se protivila ustavnoj definiciji braka kao zajednici muškarca i žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je imenovao i kontroverznu Jadranku Žarković kao savjetnicu za odgoj i obrazovanje. Ona je psihologinja i nekadašnja ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, koja je na tu dužnost imenovana u premijerskom razdoblju Zorana Milanovića. Večernji piše kako je na toj poziciji, navodno zbog ušteda, ukinula nagradu za najbolje učenike Oskar znanja te s kontroverznom udrugom U ime obitelji organizirala konfereciju "Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti" na kojima je navodno govorila o homoseksualcima pervertitima. U kuloarima se govori kako je ona imenovana na prijedlog prve dame, Sanje Musić Milanović.

Troje posebnih savjetnika

Bivši general hrvatske vojske, Marijan Mareković, postao je posebni Milanovićev savjetnik za veterane Domovinskog rata, a Velibor Mačkić, 36-godišnji profesor na Katedri za ekonomsku teoriju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji turizam vidi kao najveće prokletstvo, kako piše tportal, imenovan je posebnim savjetnikom za ekonomiju. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e, najveće regionalne energetske agencije u Hrvatskoj, imenovan je posebnim savjetnikom za energiju i klimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirjam Katulić ostaje glavna tajnica Ureda predsjednika. Tu je dužnost obnašala i za vrijeme mandata Kolinde Grabar Kitarović. Njoj je u predsjedničkom uredu Milanović odlučio pridružiti novog glasnogovornika Nikolu Jelića, koji je taj posao obavljao i u njegovoj predizbornoj kampanji te u vladi. Pomoćnik će mu biti mladi Bartol Šimunić, jedan od prvih community managera hrvatske Vlade i čovjek zaslužan za Milanovićevu strategiju na društvenim mrežama. Dragana Podner imenovana je šeficom protokola, a ranije je radila u kabinetu ministra unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo