TKO KAŽE NEŠTO PROTIV - ODMAH GA LUPE PO DŽEPU? / Članovi jedne komore moraju platiti 50.000 kn ako kritiziraju vodstvo

Image
2.1.2020.
18:35
VOYO logo

Jedna od drakonskih odredbi Statuta hrvatske komore inženjera građevinarstva, organizacije koja ima oko sedam tisuća članova, glasi da član Komore mora platiti 50.000 kuna kazne ako su njihov javni istup o Komori njezina nadležna tijela ocijenila kao neosnovan i uvredljiv.

To znači da će prosječno plaćeni radnik za spomenuti iznos kazne morati raditi gotovo devet mjeseci, piše Novac.hr. Ono što svakako budi sumnju kada je u pitanju nova statutarna odredba jest da ova organizacija s ovom kaznom lupa po džepu svakog člana koji se javno usudi kritizirati stanje u Komori ili pak rad njezina vodstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio članova nezadovoljan

Iz vodstva HKIG-a poručuju za Novac.hr da su "slične odredbe sadržane su u općim aktima brojnih udruga, komora i drugih pravnih osoba" i da je "usvojena odredba u cijelosti sukladna pravnim standardima zaštite slobode govora". Međutim, dio članova Komore ne misli tako. Dio članova Komore je zbog prijetnje iz usvojenog Statuta vrlo nezadovoljno. Kažu da njihovo nezadovoljstvo ne leži samo u uvođenju verbalnog reda u Komori nego su nezadovoljni ukupnim radom njezina vodstva.

Image

"Vodstvo Komore imalo je namjeru progurati puno rigorozniji Statut u dijelu u kojem se obrađuju lakši i teži prekršaji članova Komore, pa je tako bila predložena kazna izbacivanja člana iz Komore i oduzimanja licence ako svojim istupom našteti ugledu i časti komore", kazao je jedan od članova za Novac.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član Komore kaže da je na inicijativu člana Upravnog odbora Komore Josipa Galića vodstvo Komore odustalo od zapriječene kazne izbacivanja člana koji se ogriješi o ugled i čast organizacije. On navodi da je izbacivanje zamijenjeno kaznom od 50.000 i da je promijenjena i sporna formulacija pa se više ne govori o povredi ugleda i časti, već o iznošenju neosnovanih i uvredljivih vrijednosnim sudova. Sugovornici iz Komore ističu da je jedan od problema s ovom drakonskom kaznom došlo do toga da neosnovanost i uvredljivost vrijednosnih sudova utvrđuju disciplinska tijela Komore pod kontrolom njezina vodstva.

Sugovornici iz Komore kažu da je na Skupštini na kojoj je i usvojena ova kazna, prethodila ostavka Josipa Galića u članstvo u Upravnom odboru Komore. To je učinio zbog nepoštivanja volje članova zadarskog Područnog odbora u izbori njihovih predstavnika na Skupštinu HKIG-a. Jedan od članova smatra da je neprihvatljivo da se pristranim tumačenjem ionako loših pravilnika Komore odbija zahtjev velikog broja njegovih kolega (njih čak 115 iz podružnice u Zadru) da im se osigura osnovno pravo - da sami izaberu svoje predstavnike. To stoji i u ostavci Josipa Galića gdje još piše i da je Upravni odbor Komore zaprijetio članovima PO-a Zadar da će njihov ponovljeni zahtjev za pravo na izbor svojih predstavnika u Skupštini Komore tretirati kao potez koji šteti ugledu Komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se dogodilo s podružnicom u Zadru?

Galić je svoju ostavku podnio u veljači 2019. i to zbog događanja koja su povezana s izborima u PO-u Zadar, potvrdili su iz vodstva Komore. No, oni imaju skroz drukčiji pogled na tijek izbora u zadarskom područnom uredu. U očitovanju Upravnog odbora HKIG koje je portal Novac.hr dobio, tvrde da je zadarski odbor najprije bojkotirao izbore za Skupštinu. Nakon toga su kao predstavnika izabrali Ivicu Klanca koji na toj poziciji nije smio biti zbog svog političkog angažmana. Iz Komore je potvrđeno da je rezultat poništen te da su pobjedničku listu koja je dostavljena nakon izbora u zadarskom odboru i proglasila drugu listu pobjedničkom.

Image

"Poništenje rezultata izbora u zadarskom odboru, kao i prijetnja da će se inzistiranje na pravu na izbor predstavnika tretirati kao nanošenje časti i ugleda Komore, bili su jasna poruka svima u Komori koji nisu na liniji sadašnjeg vodstva što ih čeka ako postupe kao zadarski odbor. A bilo je nagovještaja da će još neki odbori, ne u cijelosti, ali u značajnom dijelu, na skupštinama Komore tražiti demokratskije i transparentnije vođenje Komore", kažu članovi Komore uz odbacivanje objašnjenja Komorina vodstva o neprihvaćanju izabranih predstavnika zadarskog odbora kao nevjerodostojna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki članovi tvrde da je sadašnje vodstvo netransparentno pa navode da je bivšem predsjedniku HIKG-a, Zvonimiru Severu, odlukom Upravnog odbora, omogućen ugovor prema kojem mu se nakon odlaska s mjesta predsjednika mora osigurati radno mjesto na pola godine nakon prestanka mandata. Osim toga, treba mora mu se isplatiti iznos za još šest mjeseci rada. U Komori nisu puno htjeli komentirati Severov slučaj pa su kratko kazali da ti podaci o Severu nisu točni, no dalje ne odgovaraju na pitanje je li on pod drugim uvjetima bio zaposlen u Komori.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo