TKO JE ŽENA ZA KOJU KAŽU DA BI MOGLA BITI IZRUČENA U ZAMJENU ZA MAMIĆA? / Priča je toliko bizarna da ćete je morati nekoliko puta pročitati

Image
Foto: Youtube/TV1

Sutkinja je pobjegla u Hrvatsku i trenutačno živi na makarskoj rivijeri

23.5.2019.
19:52
Youtube/TV1
VOYO logo

Zdravko Mamić je prije izricanja presude na Županijskom sudu u Osijeku 2018. pobjegao u BiH i to samo dan ranije. Podsjećamo, Mamiću se sudilo za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Presudom je dobio šest i pol godina zatvora, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je ovaj tjedan najavio kako će nakon najnovije odluke osječkog suda, koji je potvrdio drugu optužnicu protiv Zdravka Mamića, tražiti Mamićevo izručenje iz BiH.

Sada se pojavila priča da će ga BiH izručiti Hrvatskoj i to u zamjenu za LejluFazlagić, bivšu sarajevsku sutkinju Općinskog suda. Naime, ona je, kako se navodi, pobjegla iz Bosne te se trenutačno nalazi u Hrvatskoj. O tome se počelo pričati u BiH medijima, a priču o dotičnoj sutkinji objavio je još u travnju Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lažni imovinski sporovi

Prema istraživanju CIN-a, u sudnici Lejle Fazlagić su se godinama odvijali lažni imovinski sporovi u kojima su ponekad i tuženi i tužitelji bile osobe koje su odavno preminule. Bez obzira na okolnosti, rezultat je uvijek bio isti – nekretnine pokojnika su na kraju izrežiranih procesa postajale vlasništvo sutkinje Fazlagić, njezinih srodnika ili poznanika.

Ona je od 2011. do 2016. godine razbaštinila desetine vlasnika nekretnina u Sarajevu, preknjižavajući njihove kuće, stanove, poslovne prostore i zemljišta na osobe koje nisu imale pravo na tu imovinu, piše CIN. Najčešće su na meti bile napuštene nekretnine sarajevskih Židova stradalih u Drugom svjetskom ratu i drugih pokojnih Sarajlija te imovina pojedinih poduzeća. U optužnici koju je Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) podiglo protiv sutkinje Fazlagić početkom prošle godine piše da je nezakonito preknjiženo 19 nekretnina, vrijednih gotovo osam milijuna konvertabilnih maraka. U tome su joj, navodno, pomagali pojedini suci, odvjetnici, bilježnici, sudski i općinski službenici i drugi. Tužilaštvo tvrdi da se radilo o organiziranoj kriminalnoj grupi pod vodstvom Alije Delimustafića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke nekretnine su nedugo nakon preknjižbe prodane, a Fazlagić i njezin otac su za sebe zadržali dva stana u centru Sarajeva, vrijedna 1,46 milijuna maraka. Sutkinja Fazlagić je nakon otvaranja istrage 2016. godine dala otkaz, a zatim je pobjegla u Hrvatsku. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo su je pronašli u malom mjestu na Makarskoj rivijeri i razgovarali s njom. Rekla je da nije član nikakve grupe i da joj je sve namješteno. Posljednje godine sudske karijere Lejle Fazlagić u Sarajevu su, prema optužnici, obilježene ilegalnim poslovima − zloupotrebom ovlasti, pranjem novca, krivotvorenjem isprava i prijevarama koje je činila zahvaljujući dobrim vezama u institucijama. Tužilaštvo je tereti za organiziranje lažnih parničnih postupaka o podjeli imovine u kojima je zloupotrebljavala osobne podatke uglavnom umrlih osoba te donosila presude na osnovu krivotvorenih dokumenata i lažnih suglasnosti.

Image
MINISTAR PRAVOSUĐA NAJAVIO: /

Tražit ćemo izručenje Zdravka Mamića!

Image
MINISTAR PRAVOSUĐA NAJAVIO: /

Tražit ćemo izručenje Zdravka Mamića!

Tužba pokojne bake

Sutkinja Cerić, poznanica sutkinje Fazlagić, nekoliko se puta zanimala za napuštene kuće Židova, što je u razgovoru s novinarom CIN-a otkrio Boris Kožemjakin, predsjednik Židovske općine u Sarajevu, dodavši da se uglavnom radilo o nekretninama stradalih u holokaustu. Naime, ona je vodila postupke i na određeni način slala upite u Židovsku općinu i ispitivala postoje li nasljednici za određene stanove, zemljišta itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je Fazlagić saznala da se u samom središtu grada, kod Sarajevske katedrale, nalazi napuštena zgrada židovskih obitelji Cindorf, Baruh i Maestro, odlučila je, pišu, prisvojiti ovu nekretninu. Početkom 2012. godine Fazlagić je iz arhive povukla predmet na kojem je ranije radila i na osnovu njega formirala novi, koji je dodijelila sama sebi. Sutkinja je za CIN rekla da to nije njezina krivica te odgovornost prebacuje na odvjetnike i sudske zaposlenike koji rade na održavanju tog sistema. Ona je u novi predmet protiv Albina i Erne Cindorf uložila lažnu tužbu svoje bake Selvete Crnalić. Crnalić, koja je umrla 26 godina ranije, tražila je više od pola njihove zgrade. Prema informacijama iz Židovske općine, i Cindorfi su umrli u Izraelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi postupak učinila legalnim, u svibnju 2013. godine putem kurira Zaima Spahovića poslala je tužbu na izmišljene adrese u sarajevskim prigradskim naseljima. Spahović se, navodno, vratio s krivotvorenim potpisima Cindorfija. Na osnovi određenih dokumenata, o čemu opširnije piše CIN, sutkinja je odlučila u korist svoje mrtve bake pa je sredinom 2013. godine Selveta Crnalić postala vlasnica 4/7 nekretnine od 243 kvadratna metra u centru Sarajeva. Imovinu je preknjižila na rođake.

Više puta je zlorabila identitet svoje mrtve bake, ali i mame

Međutim, to nije sve. Kako kaže CIN, bilo je mnogo slučajeva kada bi sutkinja na sebe uknjižila određene nekretnine ili dio njih. Naravno, lažirajući potpise te preko prijatelja poput odvjetnika koji su dizali lažne tužbe protiv preminulih vlasnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja je u lažnim parnicama često znala upotrijebiti identitet umrle bake, a u jednoj je koristila i podatke svoje majke Džemile koja je poginula u prometnoj nesreći 1988. godine. Kako bi prikrila trag koji bi mogao voditi do nje, sutkinja je koristila djevojačko prezime majke − Filipović. Fazlagić je ponovo učinila isto − u stari arhivirani predmet je priložila tužbu Džemile Filipović protiv pokojne Šarike Farhi. Plijen je bila njezina kuća u sarajevskom starogradskom naselju Alifakovac. I ovaj put lažirani su dokumenti da je Farhi primila tužbu. Budući da se ona nije odazvala na poziv suda, Fazlagić je presudila u korist svoje majke koja je upisana kao vlasnica kuće.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je kolegama u susjednoj državi uputilo zahtjev za izručenje Lejle Fazlagić, ali nadležno Ministarstvo pravde Republike Hrvatske još nije donijelo odluku. Ovo je samo nekoliko slučajeva u nizu lažnih parnica i prisvajanja imovine kada je riječ o sutkinji Fazlagić. Detaljnije o ovoj temi možete pročitati na stranicama Centra za istaživačko novinarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bilo, priča se da bi izručenjem sutkinje Fazlagić BiH, Hrvatska mogla "dobiti" Zdravka Mamića.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo