TKO JE PRETUKAO 18 MIGRANATA NA GRANICI: / Iz BiH stižu teške optužbe na račun naše policije, Božinović uputio oštru poruku

Image
Foto: screenshot

Tužiteljstvo BiH preuzelo je istragu o navodnom ozlijeđivanju 18 migranata koji su iz BiH ušli u Hrvatsku pa su vraćeni.

9.8.2019.
10:31
screenshot
VOYO logo

U srijedu je osamnaest migranata ozlijeđeno na granici Hrvatske i BiH kod Velike Kladuše. Oni tvrde da su ih pretukli hrvatski policajci, ali MUP je odlučno odbacio te optužbe.

Image
INCIDENT NA GRANICI BIH I HRVATSKE: /

Ozlijeđeno 18 migranata, policija još ne zna što se dogodilo

Image
INCIDENT NA GRANICI BIH I HRVATSKE: /

Ozlijeđeno 18 migranata, policija još ne zna što se dogodilo

S druge strane, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić jučer je iznio teške optužbe na račun hrvatske policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'BiH prikriva svoje nesnalaženje'

"Prema dosadašnjim indicijama i informacijama kojima raspolažemo, migrante je jučer u Velikoj Kladuši hrvatska policija zatekla te, kako su nam migranti kazali, fizički ih zlostavljala, upotrebljavala prisilu i onda su ih doveli na vrlo nepristupačan teren gdje su ih praktički natjerali niz jednu vrlo strmu liticu da se vraćaju u BiH i gdje su oni među ostalim i tu, u padovima, zadobili razne tjelesne povrede", rekao je Mektić.

RTL javlja da je Tužiteljstvo BiH preuzelo istragu, ali još nema službenog stava o tom incidentu. Istodobno, iz BiH nastavljaju stizati optužbe na račun hrvatske policiju za nezakonito postupanje. No, konkretnih dokaza nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da u ovom trenutku BiH na svojevrstan način prikriva svoje nesnalaženje i toplo preporučujem jednu toplu i blisku suradnju s hrvatskom policijom koja ima velika iskustva i može pridonijeti zajedničkom rješavanju", kazao je za RTL bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Oštra poruka ministra Božinovića

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u intervjuu za RTL Danas poslao je mnogo oštriju poruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je netko mislio da će se nekontroliranim puštanjem na teritorij BiH riješiti, da tako kažemo, ilegalnih migranata tako što će oni prolaziti kroz Hrvatsku, mislim da se prevario", kazao je Božinović.

Oni, pak, migranti koji uspiju proći kroz Hrvatsku već mjesecima idu novom rutom. Polazišne točke i dalje su im Bihać i Velika Kladuša. Potom preko Like ili Istre idu do Slovenije i Italije. Slovenska je policija u prvih šest mjeseci ove godine hrvatskim vlastima vratila 5662 ilegalna migranta, a u istom razdoblju lani više od 3600. Iz Ljubljane poručuju kako s našim MUP-om surađuju u sklopu Sporazuma o policijskoj suradnji i redovito razmjenjuju informacije o ilegalnim graničnim prijelazima, organiziranim skupinama ilegalne migracije kao i druge važne informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija vrši pritisak na Hrvatsku?

Istodobno su na granici Italije i Slovenije Slovenci Talijanima vratili 147 ilegalnih migranata. Razlike u brojkama su očigledne pa biva nejasno zašto Slovenci šalju vojsku na granicu s Italijom iako imaju mnogo veći priljev na granici s Hrvatskom. Orepić smatra da Slovenija time stvara pritisak na Hrvatsku.

"Smatram da u ovom trenutku to nije korektno jer imamo u vidu BiH koja se u ovoj migrantskoj krizi baš i ne snalazi", kaže Orepić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo