TVRTKE S NAJVIŠE DEVET ZAPOSLENIH: / Za mikro poduzetnike na potresom pogođenom području osigurano je 10 milijuna kuna

Image

Zvonimir Novak, pomoćnik ministra gospodarstva,

4.2.2021.
10:50
VOYO logo

Za saniranje posljedica potresa i nastavak poslovanja u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji Ministarstvo gospodarstva je od sutra za mikro poduzetnike s najviše devet zaposlenih osiguralo ukupno 10 milijuna kuna.

Pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak izjavio je u četvrtak u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" da je taj natječaj dogovoren na sastanku ministara gospodarstva i rada Tomislava Ćorića i Josipa Aladrovića s predstavnicima HGK, HOK-a te kompanija u županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da se Ministarstvo gospodarstva obvezalo unutarnjom raspodjelom pokušati naći određena sredstva kako bi pomogli najugroženijim kompanijama i tvrtkama na području zahvaćenom potresom. Ovih 10 milijuna kuna, kazao je Novak, namijenjeno je prije svega obrtnicima i mikro poduzetnicima s do devet zaposlenih koji mogu dobiti 30.000 kuna jer u Ministarstvu, naveo je, smatraju da je njima u ovom trenutku najteže ponovno pokrenuti poslovanje.

Image
ŽINIĆ UVJERAVA: /

'Nećemo samo obnavljati, razvit ćemo ovaj kraj'; Ćorić ciničan: 'Mediji su naše blago, već sam promijenio izrez na potkošulji'

Image
ŽINIĆ UVJERAVA: /

'Nećemo samo obnavljati, razvit ćemo ovaj kraj'; Ćorić ciničan: 'Mediji su naše blago, već sam promijenio izrez na potkošulji'

Mikro poduzetnici s najmanje novca mogu revitaliziraju poslovanje

S druge strane, istaknuo je, njima je potrebno najmanje novca kao pomoć da počnu revitalizirati gospodarstvo na ovom području te se pokušaju vratiti u normalan život. Novak je izvijestio da je na području županije između četiri te četiri i pol poduzetnika s oko 19.000 radnih mjesta, a na natječaj koji kreće sutra mogli bi se kvalificirati njih oko tisuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako Ministarstvo iz svoga registra može povući dosta podataka potrebnih za prijavu na natječaj, a poduzetnici su dužni dostaviti podatke o veličini poduzeća, pretrpljenoj šteti i slične, dok je jedan od uvjeta i to da su uredno podmirivali obveze prema državi.

U pozivu navedeni prihvatljivi i neprihvatljivi troškovi

Kazao je i kako je u pozivu na natječaj jasno definirano koje troškove Ministarstvo može, a koje ne može prihvatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se prihvaćaju troškovi nabavke opreme, čak i polovne ne starije od pet godina, a ne smiju se nabavljati od povezanih društava, neće se priznavati ni kupnja vozila niti podmirivanje PDV-a i carinskih davanja, a ne smije biti otpuštanja radnika. "Ova sredstva nisu dostatna za velike konstrukcije i ako je objekt jako stradao te treba određena ulaganja. Da se sredstva opravdaju i krene s nekakvom proizvodnjom ili djelatnošću treba oko šest mjeseci", zaključio je Novak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo