bez hrvata u utrci / Tko će voditi Europsku komisiju?

Afere s SDP-ovim i IDS-ovim dužnosnicima događaju se manje od mjesec dana od Europskih izbora. Ostalo je manje od mjesec dana, pa je u Nizozemskoj održana prva debata četvero najizglednijih kandidata za predsjednika Europske komisije. No, njihove poruke do Hrvata teško dolaze jer građani još uvijek ne znaju da na izborima ne odlučuju samo o tome kojih će 11-ero Hrvata sjediti u Parlamentu nego i tko će idućih pet godina voditi Europsku komisiju.

29.4.2014.
18:59
VOYO logo

Dok se četvero najizglednijih kandidata za šefa Europske komisije u Maastrichtu prvi put sučeljavalo u hrvatskoj metropoli građani i dalje ne shvaćaju da će i njihov glas na izborima 25. svibnja o tome odlučivati.

Pa tako hrvatske kandidate za zastupnike u Europskom parlamentu miješaju s kandidatima europskih stranaka za vodstvo Europske komisije.

Hrvata u toj utrci nema: a najizgledniji kandidati za Barossova nasljednika su Martin Schulz, dosadašnji predsjednik Europskog parlamenta kao predstavnik socijalista i Jean Claude Juncker, bivši luksemburški premijer, sada kandidat Pučana, europske stranke desnog centra. Iako sa suprotnih strana, o euroskepticizmu jednako oštro.

No, istaknutijih primjera ima još, upozorio je Guy Verhofstadt, bivši belgijski premijer koji se za mjesto premijera natječe kao kandidat europskih liberala. Prva žena koja bi mogla voditi Europu i koja se u tu bitku jedina i upustila je Ska Keller, kandidatkinja Zelenih.

Nova prilika da građanima pošalju poruke je 15. svibnja na novoj debati. Možda se dotada za to zainteresiraju i Hrvati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo