TKO ĆE TO SVE PLATITI? / 'Već 17 godina tražim od države svoj novac! Spor je s 15 narastao na 65 milijuna kuna'

Image
23.11.2016.
22:56
VOYO logo

"Država zlorabi svoj položaj i ugrožava nam poslovanje jer zbog njenog 'siledžijskog ponašanja' trpimo izuzetnu štetu. Ovo što država radi je atak na pravosuđe. S 15 milijuna kuna osnovnog potraživanja u ovom sudskom sporu troškovi i kamate narasli su na oko 65 milijuna. Tko će za to odgovarati? Tko će to platiti? Možda državni odvjetnik ili neki od ministara? ", ogorčen je Calek, vlasnik tvrtke Enex, čiji aktualni problemi imaju ishodište u poslu što ga je za MORH obavljao još 1998 i 1999. godine.

Sporan posao u BiH

Calekov slučaj nevjerojatan je splet politike i pravosuđa u kojem je ovaj poznati građevinar, čija se tvrtka u svojoj 27-godišnjoj tradiciji može pohvaliti radovima na brojnim kapitalnim objektima u Istri i Primorju, očito stavljena u neravnopravan položaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Enex je gradio mnogo objekata po Hrvatskoj, kao što je Marina Umag, napravio je rekonstrukciju hotela Mozart u Opatiji, a u probleme je upao zbog gradnja ceste u BiH, sasvim precizno u Orašju, i još nekih infrastrukturnih objekata u Bosanskoj Posavini.

Naime, fakture za te radove uredno je ispostavio MORH-u, a ovaj ih je uredno zaprimio, no u to vrijeme, tijekom 2000., nije imao dovoljno novca da ih podmiri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Tuđman odlučio je da se izgradnjom infrastrukture pomogne povratak prognanim Hrvatima u BiH. Mi smo posao dobili i izuzetno korektno odradili. Jedni smo od rijetkih koji u to vrijeme nismo za to davali proviziju. No, pomoćnik ministra obrane u ono vrijeme, Josip Budimir, izvijestio nas je da nam radove ne može platiti zbog nedovoljnog priljeva sredstava iz proračuna RH", opisuje Calek početak svoje borbe za milijunski iznos.

Početak borbe za milijunski dug

Tvrdi kako ima informacije da je MORH novac za radove dobio, no Enexu ih iz nekog razloga nije proslijedio. Zato je bio prisiljen pokrenuti sudski spor za naplatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo na taj novac računali, te smo na kraju upali u financijske probleme jer nismo bili u mogućnosti platiti PDV upravo po računu ispostavljenom za taj posao ", prisjeća se Calek koji je sudski postupak protiv MORH-a vodio punih 17 godina.

U međuvremenu je doživio još jednu vrstu pritiska. Naime, zbog sumnji da mu je bivši pomoćnik ministra obrane Ljubo Ćesić Rojs dao posao u BiH ne bi li mu omogućio nezakonitu zaradu, obojica su se prije dosta godina našli na optuženičkoj klupi. Tek prije nekoliko dana Caleku je stigla oslobađajuća presuda iz tog procesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri sudske presude

Dok se borio da dokaže vlastitu nedužnost, borio se i za novac koji mu je MORH dugovao. Općinski građanski sud u Zagrebu čak u tri navrata donosio je presude u korist njegove tvrtke. No, tek iz trećeg pokušaja presuda je postala pravomoćna i ovršna, odnosno MORH je konačno morao platiti dug.

"Tijekom sudskog procesa MORH-u je u jednom trenutku pripala naknada dijela parničnih troškova u iznosu od 850 tisuća kuna. Na temelju pravomoćnosti tog rješenja oni su pokrenuli ovrhu za naplatu tih sredstava. Iako smo tražili odgodu te ovrhe i dali čvrsto jamstvo da ćemo iznos na kraju platiti, Općinski sud u Opatiji nije naš zahtjev uvažio, već je ovrha nastavljena. Završili smo zbog toga u blokadi", prisjeća se Calek ogorčen što i njegova tvrtka, koja je sada pokrenula ovrhu na računu MORH-a, nema isti tretman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudovi na strani MORH-a

"Kad je MORH tražio odgodu, Općinski sud u Rijeci ju je prihvatio! Obrazložili su to zahtjevom za revizijom pravomoćne presude upućenom Vrhovnom sudu RH", rekao nam je Calek.

Istodobno, poznati su brojni domaći slučajevi, kao i presude Europskog suda u Strasbourgu u kojima zahtjev za revizijom, kao ni žalba na presudu, ne odgađaju ovrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Caleka posebno ljuti ponašanje Fine u Rijeci koja je takvo rješenje prihvatila, unatoč gomili pogrešaka u pisanoj presudi.

"Sud je u rješenju o odgodi ovrhe pogrešno napisao ime moj tvrtke, a pogreška je i u nazivu državnog tijela koje tužimo. Fina je uredno zaprimila takvo rješenje i dala ga u provedbu. Nama je za gotovo identičan slučaj tri puta vraćala ovršni prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I država bi morala biti 'jednaka pred sudom'

U konačnoj sudskoj presudi u nazivu naše tvrtke postojala je jedna crtica koja nije bila naznačena u sudskom registru, te nam je Fina ovrhu s takvom presudom odmah vratila", ističe Calek dodatnu apsurdnost postupka u kojem, uvjeren je, institucije štite državu.

"Ovršenik, u našem slučaju Republika Hrvatska, nije, odnosno ne bi smjela biti, ništa više i ništa manje od bilo koje druge 'obične' stranke u postupku. Želio bih podsjetiti da Zakon o sudovima izričito navodi da je svatko u Republici Hrvatskoj dužan poštivati pravomoćnu i ovršnu sudsku odluku. Država u ovom slučaju, umjesto da bude primjer svojim građanima kako se treba ponašati i poštivati pozitivne pravne propise čini upravo suprotno", zaključuje Calek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo