SAVJETI ZLATA VRIJEDNI / Tijekom vožnje upalila vam se lampica za odlazak u servis? Ne paničarite, evo što morate učiniti

Image
Foto: Pixsell, HAK Revija

'Utvrdite još jednom u servisnoj kartici kada je bio po kilometrima upisan zadnji servis'

1.6.2019.
17:40
Pixsell, HAK Revija
VOYO logo

Vozite se i iznenada vam se na info ekranu instrumente ploče pojavi poruka Service Now, odnosno znak da je vrijeme za odlazak u servis.

Što učiniti? To ne znači da morate prestati s vožnjom, ali prije nastavka putovanja potrebno je provesti određene kontrole i radnje, što detaljno objašnjava Marin Morava, suradnik za tehničku podršku u HAK-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provjerite razinu ulja u motoru i ostale tekućine. Ako niste sigurni kako odraditi ove kontrole, od pomoći će vam biti knjiga uputa za vaše vozilo. Nakon provedenih radnji preporuka je kontrolirati prema planu održavanja ili na servisnoj kartici u motornom prostoru vozila koliko je prošlo vremena i kilometara od zadnjeg servisa", rekao je za HAK Reviju Morava pa nastavio:

"Otvorena je mogućnost da je vaše putno računalo uključilo servisnu poruku jer je prošlo 365 ili 730 dana, a da vozilo nije prošlo mnogo kilometara od zadnjeg servisa vozila, odnosno da nije prijeđena puna kilometraža između servisnih intervala. Tada je prostor mnogo veći da vozilo odradi potrebno proputovanje i stigne do vrata servisa bez ikakvih problema."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje i situacije u kojima se servisna poruka pojavljuje zbog previše prijeđenih kilometara.

"Utvrdite još jednom u servisnoj kartici kada je bio po kilometrima upisan zadnji servis. Otvorena je mogućnost da se na zadnjem servisu nije uspješno provelo resetiranje servisnog intervala koji se najčešće kreću od 15.000 km do 30.000 kilometara", naglasio je Morava i nastavio sa savjetima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ste u idućem koraku utvrdili da je vozilo prerano uključilo servisnu poruku u odnosu na prijeđene kilometre, ne zanemarujte upozorenje vozila! Također, otvorena je mogućnost da je došlo do ranijeg pada kvalitete ulja jer današnja vozila s dizelskim filtrom krutih čestica u ispuhu pri aktivnim učestalim čišćenjima navedenog filtra, koje provodi motor svojim brizgaljkama, mogu ubrzati smanjivanje kvalitete ulja, a odgađanje odlaska u servis može dovesti do potpunog uništenja motora."

Ovo su samo neki od mogućih scenarija, a svakako je preporuka ako se nađete u ovoj ili sličnoj situaciji, da prije nastavka putovanja kontaktirate stručno osoblje servisa koje održava vaše vozilo. Ako vam telefonski broj servisa nije dostupan iz nekih razloga, preporuka je nazvati stručno osoblje Hrvatskog autokluba na telefonski broj 1987 kako bi se procijenilo je li moguća daljnja vožnja u vozilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike