TIHI UBOJICA VREBA U DOMOVIMA HRVATA: / Dolaze hladniji dani, stručnjaci savjetuju kako izbjeći najcrnji scenarij

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Ugljični monoksid je plin bez boje, mirisa, okusa i ne iritira kožu. Svake godine upravo je taj tihi ubojica uzročnik određenog broja smrti u Hrvatskoj

4.10.2018.
22:31
Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL
VOYO logo

Dolaskom hladnijih dana i početkom grijanja, povećana je mogućnost trovanja ugljičnim monoksidom. Poznat u narodu kao nevidljivi ubojica, ugljični monoksid je plin bez boje, mirisa, okusa i ne iritira kožu. On je nuspojava plinskih uređaja koji će u domovima dilje Hrvatske biti korišteni kako bi domovi bili topli.

Servis život čuva

Kako spriječiti tragediju, objasnila je za Net.hr Gradska plinara Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuka Gradske plinare Zagreb jest da ovlašteni serviseri servisiraju najmanje jednom godišnje plinske uređaje za grijanje prostora i vode te da se radi redovita kontrola plinskih uređaja. Isto tako, ako korisnik ima bojler spojen u dimnjak obaveza područnog dimnjačara je najmanje jednom godišnje izvršiti kontrolu dimnjaka.

Vidljiv plin

Kako veliki broj građana ima atmosfersko trošilo, uređaj poput bojlera ili peći koji imaju vidljiv plan uzimaju plin za izgaranje uzima iz prostora u kojem se nalaze dobava zraka je osnova za siguran rad. Ovo je razlog zašto su stariji članovi obitelji uvijek otvarali vrata i prozore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradska plinara Zagreb navela je u svom odgovoru da korisnici takvih plinskih uređaja imati ventilacijske otvore na gornjem i donjem dijelu vrata prostorije u kojoj se nalazi trošilo, sva vrata u stanu moraju biti podrezana u donjem dijelu 2 cm, a ventilator i kuhinjska napa ne smiju raditi u isto vrijeme kad i atmosfersko trošilo. Inače se stvara podtlak, odnosno stvara mogućnost povrata dimnih plinova iz bojlera i dimnjaka.

A ukoliko radite bilo kakav zahvat na plinskim instalacijama, Gradska plinara Zagreb podsjeća građane da moju angažirati ovlaštene osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se zaštititi

Aparat koji bi vam mogao spasiti život je detektor ugljičnog monoksida, što je ujedno jedini način da na vrijeme otkrijete opasnu koncentraciju CO-a u zraku. Detektor će se oglasiti alarmom kada koncentracije CO-a u prostoriji dosegnu razine više od dopuštenih i na taj vam način dati do znanja da je potrebno istog trenutka napustiti prostoriju u kojoj boravite.

Provjetravajte sve prostorije poput kuhinje, kupaone, garaže, kotlovnice u kojima koristite plinske uređaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ako primijetite osobu za koju posumnjate da je otrovana ugljičnim monoksidom, odmah je odvucite na svjež zrak, pozovite Hitnu i pružite prvu pomoć. Za one koji su teško otrovani, njima će jedino pomoći dugotrajno davanje 100%-tnog kisika na masku.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo