TEMPERATURA PADA ZA DESETAK STUPNJEVA! / Sutra stiže veliko zahlađenje s olujama, Vakula otkrio do kada će trajati

Image

Nakon rekordno toplog vremena u prvom tjednu travnja, kao što su meteorolozi već najavljivali, u petak u Hrvatsku stiže prolazno osvježenje.

7.4.2016.
10:09
VOYO logo

Vakula kaže da će osvježenje biti prolazno, mada ponegdje i izrazito, no da nakon toga opet dolaze za travanj iznadprosječno topli dani.

Srednja najviša dnevna temperatura zraka u prvom tjednu travnja, pa i posljednjih dana ožujka, u većini je Hrvatske, prema podacima DHMZ-a, visoka kao malo kada u povijesti mjerenja. Štoviše, u kontinentalnom je području uglavnom rekordna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i na zagrebačkome Griču, gdje podaci za travanj postoje još od 1862. godine. Pritom na dane 5. i 6. travnja nikada do ove godine najviša dnevna temperatura zraka nije bila visoka kao ove godine.

Gotovo 28 stupnjeva

Temperatura zraka od čak 26,9 °C u strijedu nikada se u povijesti mjerenja, do ove godine, nije dogodila u prvom dijelu godine, do 7. travnja. A još toplije je jučer bilo u Karlovcu, uz najviših 27,5 °C, te Metkoviću, uz 27,9 °C, piše Vakula u svom Meteo kutku na HRT-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kninu, gdje podaci postoje od 1948. godine, danas će biti čak 5. dan u nizu toplih, s najvišom dnevnom temperaturom zraka 25 °C i višom, što se također nije nikada dogodilo u povijesti mjerenja od 1. siječnja do 7. travnja.

I u mnogim mjestima na Jadranu je srednja najviša dnevna, gdjegod i najniža, temperatura zraka u dosadašnjem dijelu travnja iznadprosječno visoka, kao rijetko kada, ali ipak ne kao 2011. godine, mjestimice, kao primjerice u Rijeci, još i 2009. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VAKULINA DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA: /

Čeka nas rekordnih devet dana!

Image
VAKULINA DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA: /

Čeka nas rekordnih devet dana!

Danas još toplo, zatim svježije

Image

Dubrovnik

I danas će biti iznadprosječno toplo za početak travnja, uz najvišu temperaturu zraka uglavnom između 20 i 25 °C, a već od sutra slijedi prolazno osvježenje. Štoviše, ponegdje i znatnije, i za desetak °C u odnosu na danas, pa će za vikend najviša dnevna temperatura zraka u većini Hrvatske biti čak i malo niža od uobičajene za 9. i 10. travnja.

Osim pada temperature zraka, padat će i kiša. Već danas su ponegdje mogući pljuskovi, osobito u gorju i istočnoj Hrvatskoj, a sutra će, nakon više od tjedan dana, povremene kiše biti u većini Hrvatske, češće kopnenog dijela, premda su i na Jadranu vrlo vjerojatni mjestimični pljuskovi praćeni grmljavinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogući neverini

Na moguće neverine, te na udare bure u noći na petak, na južnom dijelu Jadrana juga, upozoravaju i prognostičari Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a. Pomorci ne bi smjeli zanemariti ni današnju maglu i vidljivost ponegdje i manju od 200 m.

Image
Foto: DHMZ

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo