VAKULINA DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA: / Čeka nas rekordnih devet dana!

Image

Ovaj tjedan bilježimo rekordne temperature za ovaj dio godine, a tako će biti i idućih dana i mjeseci, piše glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula u svom Meteo kutku.

1.4.2016.
12:34
VOYO logo

I u mjestima na moru, koje u ovo doba godine služi kao svojevrsni osvježivač prostora, pa i čak i hladnjak, temperatura zraka jučer je bila blizu 20 °C, u Pločama i točno 20,0 °C, a u Šibeniku i 21 °C. No, toplije nego jučer u mnogim je mjestima na Jadranu bilo još u veljači, u Splitu, primjerice 16. veljače, a u Dubrovniku 18. Ponajviše je tomu krivo jugo, koje je jučer onemogućavalo znatniji porast poslijepodnevne temperature zraka, ali je i pridonijelo iznadprosječno toplom današnjem jutru.

Danas će gotovo diljem Hrvatske biti još toplije nego jučer, uz najčešću najvišu temperaturu zraka 20 °C i višu, u nizinskim krajevima unutrašnjosti i oko 25 °C, pa će ovaj 1. travnja biti jedan od najtoplijih u povijesti mjerenja, piše Zoran Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, i dalje uz povremeno umjeren i jak, ponegdje na udare i vrlo jak jugozapadnjak, na većini Jadrana još jače jugo, a prognostičari Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a upozoravaju i na mjestimične olujne udare, brzine i oko 160 km/h na srednjem i južnom dijelu prijepodne i u rano poslijepodne.

Image
VAKULINA PROGNOZA: /

I u sljedećim mjesecima čeka nas ekstremno vrijeme

Image
VAKULINA PROGNOZA: /

I u sljedećim mjesecima čeka nas ekstremno vrijeme

Alergični - pozor!

Image

Čakovec

Vakula upozorava i da će vjetar dodatno pogoršati stanje s koncentracijom peludi, osobito drveća, koja je u većini Hrvatske visoka, a prema analizama i prognozama stručnjaka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar“ raste i koncentracija peludi korova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vikend stiže kratko osvježenje. U subotu će u sjevernim krajevima unutrašnjosti biti malo svježije, uz sjeveroistočnjak, ali i dalje relativno toplo. U južnijim krajevima i posebice na Jadranu, bit će još toplije nego danas, pri čemu će jugo oslabjeti, većinom čak prolazno i prestati.

Temperature oko 25 °C!

Od nedjelje ponovno posvuda toplije pa će sredinom sljedećega tjedna najčešća najviša temperatura zraka u većini kopnene Hrvatske, a i u nekim mjestima blizu mora, vrlo vjerojatno biti čak oko 25 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razdoblje od 30. ožujka do 7. travnja Vakula piše da će u većini Hrvatske biti jedno od najtoplijih u povijesti mjerenja ovog dijela godine, pri čemu će srednja najviša temperatura zraka tih 9 dana vrlo vjerojatno ponegdje biti i rekordno visoka.

Iznaprosječno topli mjeseci pred nama

Image

Zagreb

Što se pak dugoročne prognoze tiče, poznati meteorolog piše da najnovije prognoze daju iznimno visoku vjerojatnost nastavka iznadprosječno toplih i sezona i mjeseci, trenutačno sve do rujna, do kada postoje izračuni, pa se već sada može gotovo pa tvrditi kako će i ova godina biti još jedna u nizu prilično toplih. Ne treba čuditi ni ako na globalnom nivou, pa i našem, lokalnom – i nadmaši rekordnu 2015. Uostalom, u svijetu su siječanj i veljača već potvrđeni kao rekordni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne može se tvrditi, ali se na temelju veličine prognoziranih odstupanja od srednje temperature zraka sljedećih mjeseci u našem dijelu Europe mogu očekivati i povremeni toplinski valovi, koji mogu djelovati na ljude.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike