OPERACIJA: EURO / Za pet dana kreće njihov tajni zadatak: Progovorili ljudi koji će patrolirati dućanima sa zadatkom da spriječe muljaže

Tajni kupci će kroz razdoblje od godinu dana pratiti iste artikle. Svaka nepravilnost prijavljivat će se državnom inspektoratu

11.8.2022.
9:41
VOYO logo

Za pet dana, od 16. kolovoza, tajni kupci ulaze u trgovine i počinju kontrolirati preračunavanje cijena u eure. Provjeravat će sve, od cijena brašna, šećera i ulja do usluga poput šišanja ili kave u kafićima.

"Ponašat ću se kao regularni kupac, što i jesam, svakodnevno. Uđe se u trgovinu, uzme se košara, uđe među police i uz svoju redovnu kupovinu ću odraditi posao tajnog kupca što znači da ću snimiti one proizvode koji su nam interesantni", prepričava jedan tajni kupac za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocjenjivat će se sve: od ljubaznosti osoblja, preko kvalitete usluge pa sve do sitnica poput - ima li trgovina stalak za kišobrane. No, ovog su im puta u fokusu neopravdana poskupljenja tijekom zamjene kune eurom.

Image
FOTOGRAFIRAT ĆE BARCODOVE /

Stižu tajni kupci u trgovine, kontrolirat će uvodi li se euro pošteno

Image
FOTOGRAFIRAT ĆE BARCODOVE /

Stižu tajni kupci u trgovine, kontrolirat će uvodi li se euro pošteno

Kontrolirat će se i restorani, frizerski saloni…

Tajni kupci na popisu imaju stotinjak različitih proizvoda. "Zastupljenje su manje više sve kategorije koje prosječni potrošač svakodnevno kupuje, od namirnica preko kozmetike i predmeta opće upotrebe, predmeta za kućanstvo", kaže tajni kupac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A osim trgovina, kontrolirat će i restorane, kafiće te će se i tajno frizirati. "Otići ću u salon u koji i inače odlazim, moja frizerka će mi izdati račun, to će se snimiti jer smo u obavezi da sve snimamo. Sva ta naša saznanja do 15-og u idućem mjesecu za prethodni mjesec doznačit ćemo Ministarstvu gospodarstva", kaže tajni kupac.

Do 15-og u mjesecu tajno će prikupljati javne podatke svaki mjesec, do kraja iduće godine. Kroz cijelo razdoblje pratit će iste artikle. "Svi trgovci će onda znati gdje pratimo, koje proizvode pratimo, neće znati u koje vrijeme dolazimo i popisujemo to, ali onda je za očekivati da će tu sve biti korektno napravljeno. I onda taj smisao tajnog kupca u zaštiti potrošača gubi smisao", smatra Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepravilnosti se prijavljuju državnom inspektoratu

"Neće si nijedan ozbiljan trgovac dozvoliti da pokušava loviti u mutnom. To je kratkog vijeka", kaže Martin Evačić, predsjednik HUP-Udruge trgovina.

Sve nepravilnosti prijavljivat će se državnom inspektoratu. Tajni kupci u akciju idu u 14 županija, za ostale nije bilo interesa udruga. "Trebalo se potruditi i pokriti sve županije", kaže Knežević. "Ako se radi neka zaštita potrošača, ministarstvo onda treba osigurati da se to radi u cijeloj zemlji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajne kupce angažirat će i HNB kako bi nadzirao rad nad bankarskim šalterima.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo