uvođenje eura / Tajni kupci kreću provjeravati preračunavanje cijena. Posjećuju benzinske crpke, mesnice, pekare...

Image
Foto: Shutterstock

Ministarstvo gospodarstva odabralo je 6 kandidata!

15.7.2022.
8:09
Shutterstock
VOYO logo

Nakon što je Vijeće EU prije tri dana formaliziralo odluku o uvođenju eura u Hrvatskoj, Ministarstvo gospodarstva objavilo je i tko će biti tajni kupci za zaštitu potrošača, prenosi Poslovni dnevnik.

Natječajem koji je proveden u proljeće odabrano je šest kandidata iz različitih dijelova Hrvatske. Oni će tijekom kolovoza početi pratiti kako se na terenu preračunavaju cijene roba i usluga tijekom dvojnog iskazivanja cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U idućih 30 dana sklopit će ugovor kojim će za svoje aktivnosti dobiti 112 do 120 tisuća kuna, a snimanje i informiranje potrošača obavljat će do kraja iduće godine. Odnosno, do kada će na snazi biti obveza dualnog iskazivanja cijena.

Tajni će kupci biti Društvo potrošača Međimurja i Razvojna organizacija zaštite potrošača iz Selnice iz Međimurske županije, Centar za edukaciju i informiranje potrošača iz Bilja u Osječko-baranjskoj županiji, Hrvatska udruga za zaštitu potrošača iz Zagreba, Udruga za zaštitu prava potrošača Splitski potrošač iz Splita, te Udruga Potrošački centar iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predviđeno je da te udruge na mjesečnoj razini prate kretanje cijena i korektnost preračunavanja i zaokruživanja cijena pregledavajući 50 do 60 različitih roba i usluga, i to na minimalno 10 prodajnih mjesta i pet mjesta na kojima pružanja usluga.

Na svojim internetskim stranicama te su udruge dobile obvezu da redovito, do 15. u mjesecu, objavljuju svoje rezultate. Predviđa se provjeravanje na terenu koje će obavljati po pet ljudi, a obilasci će osim trgovaca obuhvatiti i benzinske crpke, mesnice, pekarne, frizerske salone, ugostiteljske objekte…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo