TABU ZA HRVATE: / 'Predala sam zahtjev, a prijateljice su mi rekle da se brukam jer su to dobili samo Thompson i Danijela!'

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL/Ilustracija

U zemlji u kojoj se svaki treći brak raspada, sve je više onih koji svoju vezu žele okončati i pred Bogom.

13.5.2016.
13:03
Marijan Susenj/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Profesor Zdenko Ilić, branitelj veze i sudac međubiskupijskog suda u Đakovu, rekao je u emisiji Provjereno Nove TV kako je imao i nekoliko slučajeva u kojima su osobe koje su podnosile zahtjev za crkvenim razvodom bile starije od 70 godina. No najviše je ipak mladih.

'Meni je to bila velika stvar'

"Kad sam podnijela taj zahtjev, prijateljice su mi rekle što se sramotim, da tko je to dobio osim Thompsona i Danijele", priča Branka. Upravo je taj bivši estradni par sinonim crkvenog poništenja braka u Hrvatskoj. Branka je savjet dobila od svog župnika. "Ja do tada nisam ni čula da je to ikad itko dobio. Meni je to bila velika stvar da se maknem od svega, svega što sam s njim imala", kaže Branka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i u mnogim drugim slučajevima, ljubav je bila slijepa, barem s njezine strane. Tek sada priznaje, iz loše veze, skočila je u još gori brak. "Kad god bih ja nešto rekla, on bi me tukao. Rekao je da ja nisam žena s kojom on želi imati djecu. A ja sam praštala jer je rekao svaki put da neće više nikad. Uvijek sam razmišljala i predomislila se", prisjeća se sugovornica. Praštala je sve dok je prije nekoliko godina nije toliko premlatio, i to na radnom mjestu, da je završila u bolnici.

'Morao sam psihologu da utvrdi jesam li gay ili ne'

Drugi sugovornik, Josip, dolazi iz malog slavonskog sela. I njegovo sudbonosno da, trebalo je biti konačno i jedino. "Djece nismo imali, htjeli jesmo, ali ona nije mogla zatrudnjeti. Ja jesam išao na spermiogram i dobio sam nalaz da je sve ok. Ona je išla kod ginekologa, čak je nekad pomislila da je trudna, kad nije imala menstruaciju po mjesec dana", ispričao je Josip svoje iskustvo. Godine braka prolazile su uz pokoju trzavicu koje su se razvile u jednu koju nije bilo moguće samo tako smiriti. "Optužila me da sam gay i pokušala je to dokazati", kaže Josip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Civilno su se razišli, kaže, u deset minuta. Ali tada je supruga krenula sa zahtjevom za crkvenim poništenjem braka. Što je značilo svjedočenja i dugotrajni postupak. Josip je morao psihologu da utvrdi je li gay ili nije. U obrazloženju je pisalo kako za to nema osnove.

Ne znaju točan razlog poništenja

Sud u Đakovu odbio je molbu bivše supruge, pa se ona žalila. Viši sud u Zagrebu, žalbu je prihvatio. Josip tvrdi, na temelju nalaza psihologa zbog stresa koji je uslijedio nakon razvoda, da je brak poništen. Tako on misli. No točan razlog poništenja ne zna, zato o svemu ni ne želi javno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branka također ima taj komad papira u rukama. Dobila ga je nakon četiri godine. Što je presudilo, ni ona ne zna. "Ni oni meni nikada nisu objasnili zašto sam dobila poništenje, nego jednostavno nije bilo izvršenja ženidbenih dužnosti. Nikada nije bilo temeljitog objašnjenja. Ja sam sebi to tako objasnila da je to zato što nije želio biti sa mnom niti imati dijete", kaže Branka.

Valerija Kanđera radi u zagrebačkom obiteljskom savjetovalištu. Premda ta institucija nema veze ni s jednom vjerom, kaže, nerijetko čuje da se jedna od strana u postupku razvoda poziva na religiju. "Na neki način ucjenjuje partnera da je nekorektno da se razvode kad su se zakleli pred Bogom i narodom i sad odjednom ne", objašnjava Valerija. Prije su razlozi većinom bili nasilje u obitelji, alkoholizam, a danas su to neke nove stvari od kockanja do manjka komunikacije, strpljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje poništenja je prepušteno biskupijskim sudovima

Dobiti poništenje braka u crkvi, nije isto što i dobiti civilni razvod. Dok je pred svjetovnim sudom dovoljno reći da postoje nepremostive razlike ili da jednostavno više ne želimo biti u braku, pred onim crkvenim, stvar je ipak drukčija. Dok su prije takvi postupci svoj epilog dobivali tek u Vatikanu, pitanje poništenja danas je prepušteno biskupijskim sudovima. A od rujna 2015. i ubrzano. Ipak, uvjeti pod kojima se dobiva poništenje nisu mijenjani. Prošle godine, u 5 međubiskupijskih sudova u RH 37 brakova proglašeno je nevaljanim.

Trauma prvog braka sugovornici Branki je danas prošlost. Danas živi s novim čovjekom s kojim ima i dijete. Njoj ovo nije samo komad papira. Josipu pak poništenje braka nije donijelo ništa dobrog. Kaže, proglasili su ga psihički bolesnom osobom i na osnovu toga donijeli zaključak. Neće se žaliti jer je dosad potrošio dvije godine života na crkveni sud. I izgubio mnoge drage ljude koji su mu okrenuli leđa, a da i upozna neku novu ženu neće više pred oltar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘PAZITE DA NE BI POSTALE ŠTRACE’: Kardinal Puljić upozorava žene da ne isprobavaju muškarce prije braka

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo