Podravina - hrvatska Sicilija /

Svjetski mediji o Legradu i kućama za kunu, zovu ih iz Indije i Nizozemske: 'Ako je dobar čovjek, neka dođe'

Stanovnike Legrada veseli što bi uskoro mogli imati više susjeda, no na strance bi se kažu, ipak malo teže navikli

15.6.2021.
8:05
VOYO logo

Dođite živjeti na Siciliju, i dobit ćete staru kuću za jedan euro. Nema tko nije čuo za talijanski recept borbe protiv demografske katastrofe. Musommeli, Cammarata, Castropinjano, deseci šarmantnih talijanskih gradića tako pokušavaju primamiti nove stanovnike. Naravno da vam nije dovoljan jedan euro, nego par desetaka tisuća eura, jer stare kuće treba i obnoviti.

Ali, interesa ima, pusti gradići bez mladih i na rubu propasti počeli su ponovno živjeti, i nema svjetskog medija, od CNNa do BBCa, koji o tome nije pisao. A sada Reuters piše o Legradu. Penny za kuću u malom gradiću na sjeveru Hrvatske, piše agencija o Legradu, koji je za kunu prodao već 17 kuća. Uz granicu s Mađarskom odjednom žele živjeti i Turci, Rusi, čak i Kolumbijci, koji su se javili nakon što su vijest pročitali u medijima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legrad je hit


Legrad, općina na rubu Podravine i Međimurje u Hrvatskoj je još lani postala hit, a danas se o prodaji kuća za jednu kunu piše i govori diljem svijeta. I ne radi se tu samo o pukoj znatiželji jer zainteresirani stranci već se javljaju s namjerom da bi kupili kuću.

Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad: "Dobili smo najprije upite iz Rusije, iz bivših sovjetskih zemalja, pri mjerice Ukrajine. Jedno vrijeme su se javljali i iz Turske. Nakon toga su se raspisali južnoamerički mediji pa smo dobivali upite iz Kolumbije i Argentine, a sada po najnovijem kad je Reuters objavio dobili smo upite iz Indije i Nizozemske".

Image
To je razlika /

Diljem Europe padaju maske: 'Formalno je kraj epidemije, ali nije kraj virusa među nama'

Image
To je razlika /

Diljem Europe padaju maske: 'Formalno je kraj epidemije, ali nije kraj virusa među nama'


Stanovnike Legrada veseli što bi uskoro mogli imati više susjeda, no na strance bi se kažu, ipak malo teže navikli.

Marija, Legrad: "Joj ne znam, pa nemo se mogli niti spominati. Nemo se razmeli. Ne znam kak bi to bilo".

Antun, Legrad: "Meni nitko ne smeta, nek mi dođe za susjeda. Ak je dobar čovjek nek dođe. Ak nije nek ne dolazi. Ha, kaj, nek odma unapred zna".

Milica, Legrad: "Samo nek su ljubazni i meni je ok. Evo  ima praznih kuća po Legradu da je to žalosno gledati, pa bolje da tu neko živi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodaja kuća za siću


Prodaja kuća za siću u svijetu zapravo i nije novost. To se već neko vrijeme radi i na Siciliji. No, tamo su skuplje, koštaju jedan euro ili 7 i pol kuna. Potencijalni kupci i tamo primjerice moraju položiti depozit i u roku jedne godine krenuti s radovima.

U Legradu je bilo ponuđeno 19 trošnih kuća. Za kupnju su se mogli prijaviti obitelji i pojedinci mlađi od 40 godina koji nisu vlasnici neke nekretnine, financijski solventni, nekažnjavani i spremni ovdje živjeti. Za sve koji dođu u Legrad tu je i pomoć pri obnovi u iznosu do 35000 kuna. Gotovo sve kuće su prodane.

U startu je loše izgledala  kuća u kojoj danas sa ženom i djecom živi i 35-godišnji Danijel. sretna je što je danas svoj na svome i što više ne mora plaćati stan.

Danijel Varović, vlasnik kuće: "Ima puno tu za rješavati te papirologije, al dok si uporan i dobiješ ono kaj hoćeš. Moj tata je pomogo, njezini su pomogli tak da smo sve zmenili kaj treba. od struje, vode, stolarija komplet. Još samo je ostalo krovište, terasa i to je to".


Svima onima koji sada možda razbijaju glavu jer misle da im je promakla prilika života donosimo dobru vijest. Iz Legrada poručuju čim se riješe još neke imovinsko-pravne zavrzlame u prodaju ide još pokoja kuća za jednu kunu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo